Hiljade učesnika
955

Bh. trkači Tomo i Erol istrčali prestižni Londonski maraton

Klix.ba
Erol Mujanović i Tomo Cvitanušić
Erol Mujanović i Tomo Cvitanušić
Predstavnici Udruženja "Marathon" Sarajevo i treneri Škole trčanja "Klix" Tomislav Cvitanušić i Erol Mujanović uspješno su završili prestižni Londonski maraton i učestvovali u humanitarnoj akciji za pomoć građanima Velike Britanije.

Londonski maraton, na kojem ove godine učestvuje više od 40.000 trkača, počeo je u 11:10 sati po našem vremenu, a prvi kroz cilj prošao je Eliud Kipchoge iz Kenije s vremenom od 2 sata, 2 minute i 37 sekundi.

Bosanskohercegovački predstavnici uspješno su završili utrku. Erol Mujanović je utrku završio za 3 sata, 58 minuta i 21 sekundu, dok je Tomo Cvitanušić bio sporiji za jednu sekundu.

Maraton u Londonu je istračala i Fuada Velić iz BiH sa vremenom 05:27:48.

Londonski maraton spada u šest najpoznatijih maratona na svijetu (World Marathon Majors) i najveća je humanitarna utrka na svijetu, a održava se svake godine u proljeće od 1981. Do ove godine je prikupljeno rekordnih 450 miliona funti.

Ovogodišnji maraton u Londonu za BiH je značajan jer su Udruženje "Marathon" Sarajevo i njihovi predstavnici Tomo i Erol prvi iz BiH koji su od organizatora dobili pozivnicu za učestvovanje u utrci.

Na Londonski maraton se inače prijavljuje putem lutrije preko pola miliona trkača iz cijelog svijeta, a samo nekoliko hiljada startnih brojeva se proda tom prilikom. Ostatak se čuva za sponzore, te u humanitarne i druge svrhe. Njih obojica su dio B.E.A.R.S tima, a njihov nastup je također imao humanitarni karakter i zadatak da pomogne u namicanju sredstava za ovu britansku asocijaciju.