|

Bh. prvaci Josip i Ana plešu već dvije decenije: Svaka kapljica krvi, znoj i suze su se isplatili

Bh. prvaci Josip i Ana plešu već dvije decenije: Svaka kapljica krvi, znoj i suze su se isplatili
383
Piše: M. N.
26.8.2018. u 14:07
27
komentara
383

dijeljenja
1/8
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Josip Milanović i Ana Trogrlić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju u salsi i modernim plesovima koje će se sredinom oktobra održati u Poljskoj. Bh. prvaci iza sebe imaju brojne nagrade, a svoju ljubav prema plesu dijele s mnogima jer obučavaju ljude od tri do 77 godina.
Oboje su se počeli baviti plesom vrlo rano, Josip u 6. godini, a Ana u 7. Danas su profesionalci koji plijene pažnju kada god zaplešu. Članovi su plesnog kluba Aster.

"Ljubav između mene i plesa se rodila 1996. godine kada sam napravio prve plesne korake. Danas, 22 godine kasnije, i dalje plešem i plesom se bavim profesionalno, a svoje plesno znanje dijelim sa svim zaljubljenicima u ples. Mogu reći da iako ne živim od plesa u plesnoj dvorani ili na plesnom parketu se osjećam najsigurnije i najljepše. Jer, sada nakon toliko godina iskustva mogu reći da ples više nije ni posao ni hobi, nego životni stil, apsolutno", kazao nam je Josip.

Zarazna ljubav prema plesuAna pleše 19 godina i kaže kako je to danas spoj ljubavi i profesionalizma. U njenoj porodici se niko ne bavi plesom, tako da nije naslijedila tu ljubav. Probala je sve sportove i na kraju se odlučila za njega. Josip je ljubav naslijedio od pokojnog djeda.

"Kažu da u nekoj nesreći uvijek ima sreće. Ja vjerujem da u nesreći koja je pogodila moju porodicu 1962. godine, kada je samo sedam dana nakon rođenja moga oca djed, na odlasku prema bolnici, poginuo, Bog i ovaj put upetljao svoje prste i učinio da godinama kasnije, po mojoj ljubavi prema muzici i plesu moj tata ima priliku vidjeti tu ljepotu koju je njegov otac gajio prema muzici i plesu. Ono na što sam ponosan jeste da sam oduvijek imao podršku svojih roditelja te da se u plesu okušala i moja sestra, ali i moja nećakinja Marija koja ima tri godine i svaki naš susret začini nekim novim plesnim koracima i koreografijama. Tako da, iako ja nisam u potpunosti siguran od koga sam naslijedio ljubav, siguran sam od koga su meni bliske osobe naslijedile ljubav prema plesu", rekao je Josip.

Raspusti u dvoranamaMnogi ih znaju po brojnim nagradama i prvim mjestima koja su osvajali na brojnim takmičenjima. Ljudi obično i vide samo uspjeh, ali ne i žrtvu, odricanje, napor i trud koji su uložili da bi došli do trona.

"Još kao dijete u osnovnoj školi sjećam se da su moji ljetni raspusti bili usmjereni na plesne pripreme i treninge. U srednjoj školi je bilo uvijek izazovno, jer je partnerica s kojom sam tada plesao bila prva smjena, ja druga, pa smo se uvijek dogovarali da između tih smjena imamo trening u školskom hodniku, a onda odmah poslije moje nastave, dok se ona odmori. Dok su svi na moru, vi ste u plesnoj dvorani, dok su svi na kafama, izlascima, vi trenirate, osmišljavate koreografije, plesne kostime... Bilo je to i još uvijek je izazovno vrijeme za nas plesače. Ali, isplati se svaka kapljica krvi, znoja, prolivenih suza, tako da ne žalimo", rekao je Josip.

Bitno je imati i pravog partnera u plesu. Josip i Ana kažu kako taj odnos mora biti iskren i prijateljski te da oboje moraju imati ljubav prema plesu. Na kraju, moraju imati zajednički cilj.

"Ako se plesni partneri ne slažu izvan plesne dvorane, to ne funkcionira ni na parketu. Ljubav prema plesu je osjećaj koji može imati samo plesač koji živi svaki takt i pokret, koji osjeti melodiju na poseban način i prenosi je publici svaki put kada izađe na scenu. Ako svemu tome dodate poštovanje plesnih partnera, onda ste dobili savršenu kombinaciju. Jer, zapravo zajednički cilj vodi plesni par na svakodnevne treninge i pripreme za postizanje rezultata", kazala je Ana.

Skupi kostimi i cipeleOsim truda i vremena u ovaj vid sporta i umjetnosti ulaže se i mnogo novca. Da biste zasjali i uspjeli potrebno je da imate najbolje trenere u državi, regiji ili svijetu, da imate najbolje kostime te redovno idete na takmičenja kojih bude vrlo često.

"Samo plesne cipele koštaju više od 200 KM, a uvijek morate imati dvoje, jedne za trening, jedne za turnire. Ako želite biti, osim po plesnim koreografijama i energiji, prepoznatljivi i privući pažnju sudija, onda morate imati i nekoliko plesnih kostima koje ćete mijenjati na turnirima. Ples je stvarno skup, ali vjerujem da se uloženi novac i trud vide na plesnom podiju, kada plesni par pleše, dijeli radost i energiju s publikom. Tako da sve to u konačnici i nema zapravo cijenu koja se može platiti, iskreno", smatra Josip.

Zdravstveni benefitiS druge strane, ples donosi i mnoge dobrobiti za fizičko i psihičko zdravlje čovjeka. Poznato je da su plesači uvijek u najboljoj formi, imaju izvajano tijelo na kojem su aktivirani svi mišići te su vrlo pozitivni i nasmijani.

"Svaka tjelesna aktivnost ima pozitivan učinak na organizam, kako u fizičkom tako i psihičkom smislu. Redovno vježbanje je jedan od ključnih faktora za zdrav i kvalitetan život. Bavljenje sportom smanjuje rizik za nastanak brojnih hroničnih bolesti kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, šećerna bolest, maligne bolest, itd. i produžava očekivano trajanje života", kazala je Ana.

Ističe kako nas sport uči i disciplini. Redovni odlasci na treninge razvijaju kod osobe organizacijske sposobnosti, tj. utječu na kvalitetno raspoređivanje vremena i potiču uspješan timski rad.

"U starijoj populaciji sport je važan kao bijeg od užurbanog načina života, bijeg od stresa i svakodnevnih problema te predstavlja odličan izvor zabave i druženja. Ovo su samo neke od prednosti bavljenja fizičkom aktivnošću, u ovom slučaju plesom. Također, mislim da je važno spomenuti, kada govorimo o plesu, da je razvijanje kreativnosti i osjećaja za ples jedan od benefita, jer ples je zaista jedan od najljepših dvoranskih sportova", smatra Ana.

Bez finansijske podrškeSada je njihova pažnja fokusirana na svjetsko prvenstvo, ali zbog poslova koje rade ne mogu izdvojiti baš mnogo vremena. Josip ističe da najviše vježbaju na plesnim zabavama kojih u Sarajevu ima dovoljno. Bitno je istaći da sve sami finansiraju, jer vlasti zaobilaze ples kada izdvajaju sredstva za sport, kulturu i umjetnost, smatrajući kako to nije toliko važno.

"U plesnom klubu Aster u kojem treniramo i koji ćemo predstaviti na svjetskom prvenstvu imamo i svjetskog prvaka u salsi te evropskog prvaka u argentinskom tangu. Dakle, isplati se ulagati u ples. Vjerujem da ćemo za odlazak na ovo prvenstvo potražiti pomoć. Nećemo ostati iznenađeni ako i ovaj odlazak na takmičenje budemo morali finansirati sami, no svaka pomoć će nam dobro doći. Jer, kako sam već ranije rekao, puno je sitnih detalja koji određuju plasman plesnog para, ne samo njihova prezentacija koreografije. Ono što je sigurno jeste da ćemo mi ovu našu predivnu zemlju predstaviti u najboljem svijetlu, pokazati ljudima kako se u našoj zemlji pleše i koliko svako od nas ima ljubavi prema plesu", poručio je Josip.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...