Veliki podvig
926

Bh. maratonac Tomislav Cvitanušić istrčao prestižni Bostonski maraton

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Tomislav Cvitanušić, jedan od najpoznatijih bh. maratonaca, u ponedjeljak je učestvovao u Bostonskom maratonu koji važi za najstariji i najprestižniji maraton na svijetu.

Uspio je istrčati i završiti takmičenje iako mu vremenski uslovi i nisu išli na ruku, jer je padala jaka ledena kiša.

Tomislav je na svom Facebook profilu opisao svoje utiske s maratona te naveo kako nije impresioniran rezultatom koji je postigao, ali da ga ipak raduje što je uspio završiti takmičenje.

"Hvala svima na podršci od srca, izvukla se živa glava. Uskoro izvještaj i fotografije, trenutno se bavim posljedicama hipotermije", napisao je na svom Facebook profilu te dodao "Izdržao je Mujo i gore".

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na kraju je napisao da je trku završio sa neslavnih 4:11, ali da je ta završena trka veliko ohrabrenje.

"Ja sam tu trku bar završio, što nije slučaj sa svim afričkim elitnim trkačima koji su se posmrzavali", napisao je Tomislav.

Nastao davne 1897. godine, Bostonski maraton je najstariji i najprestižniji maraton današnjice. Inspirisan velikim uspjehom prvog maratonskog takmičenja održanog na Ljetnim olimpijskim igrama 1896. godine, prvi Bostonski maraton održan je 19. aprila 1897. i od tada se tradicionalno održava svakog trećeg ponedjeljka u aprilu.

U odnosu na 1897. godinu kada je imao tek 15 učesnika, na Bostonskom maratonu danas trči više od 30.000 učesnika i učesnica svake godine, a prisustvuje mu i pola miliona gledatelja.

Pobjednici ovogodišnjeg Bostonskog maratona su Japanac Yuki Kawauchi u muškoj i Amerikanka Desiree Linden u ženskoj konkurenciji.