Jedina zemlja u svijetu
4

Besplatni ulošci za sve žene u Škotskoj bit će dostupni na javnim mjestima

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Škotski parlament odobrio je prijedlog zakona o besplatnim sanitarnim proizvodima za sve žene. Zakon bi u skladu s tim trebao omogućiti besplatne tampone i uloške koji će biti dostupni na određenim javnim mjestima poput klubova za mlade, većih centara u zajednici i apotekama.

Procijenjeni godišnji troškovi iznose 31,2 miliona dolara. Ovaj prijedlog zakona podržan je sa 112 glasova za i jednim suzdržanim, nije bilo glasova protiv. Sada prijedlog zakona prelazu u drugu fazu, gdje članovi škotskog parlamenta mogu predložiti amandmane.

Tokom rasprave predlagačica prijedloga zakona Monica Lennon rekla je da će to biti "prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i slanje stvarnog signala ljudima u ovoj zemlji o tome koliko ozbiljno parlament shvata ravnopravnost spolova".

"Zašto se u 2020. godine toaletni papir smatra potrebom, ali proizvodi za menstruaciju ne? Biti finansijski kažnjen zbog prirodne tjelesne funkcije nije pravedno", kazala je članica parlamenta Alison Johnstone.

Godine 2018. Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja je omogućila besplatne sanitarne proizvode u školama, fakultetima i univerzitetima.

Sanitarni proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju pet posto. Vlada bivšeg premijera Davida Camerona izjavila je da želi ukinuti taj porez, ali da su im ruke vezane pravilima Evropske unije koja određuju porezne stope za određene proizvode.