{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlinski arhitekt će ponovno izgraditi WTC

1.3.2003. u 18:11
0
0
Berlinski arhitekt će ponovno izgraditi WTC
0
Berlinski arhitekt će ponovno izgraditi WTC
New York: World Trade Center
Kompleks šiljastih uglastih tornjeva koji će biti među najvišim arhitektnim strukturama na svijetu je oficijelno izabran za dizajn ponovne izgradnje World Trade Centrea u New Yorku. Autor dizajna je berlinski arhitekt Daniel Libeskind.
Libeskind je pobijedio konkurenciju – arhitekte Rafaela Vinolya i Frederica Schwartza iz Think teama, koji su predlagali dva dekorativna čelična tornja koja bi predstavljala sjećanje na blizance srušene u terorističkom napadu od 11. septembra 2001. godine.

Zadnja lista internacionalnih arhitekata je napravljena nakon što su originalni dizajni bili okarakterisani kao ne-inspirirajući. Izbor se na kraju sve na dva tima.

Libeskind, koji je dizajnirao Jevrejski muzej u Berlinu, želio bi zadržati što više od prostora na lijevoj strani kako bi se tu podigao spomenik žrtvama. Specifični dizajn spomenika će biti posebno izabran.


Iako je Libeskindov dizajn visok 541 m već izabran, plan će ipak biti dorađen. Naravno, novac i komercijalni pritisak će imati utisak na sve što će na kraju biti izgrađeno na tom mjestu.

Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) i Port Authority of New York and New Jersey su zajedno donijeli finalnu odluku, a kažu da početak radova neće početi najranije do 2005. godine.

Enter the Matrix

26.02.2003. u 23:19
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: