Zbog vrućina
1.2k

Beč: Besplatni dezodoransi za putnike metroa

Klix.ba
Foto: PID Houdek
Foto: PID Houdek
Kako bi vožnja bečkom metro linijom U6 u vrelim ljetnim danima bila ugodna, gradsko saobraćajno preduzeće "Bečke linije" će putnicima ovih dana podijeliti preko 14.000 besplatnih dezodoransa u sticku. S obzirom na činjenicu da linija U6 na pojedinim dijelovima vozi i iznad zemlje, vagoni se vrlo brzo zagriju.

Trenutno je samo oko 50 posto vozova ove linije klimatizirano, dok se na prozorima preostalih lijepi zaštitna folija pomoću koje se temperatura može sniziti za 4 stepena. U sklopu pilot projekta se također i testira obnavljanje opreme kako bi ubuduće svi vozovi bili klimatizirani. Do tada bi vožnja uz korištenje dezodoransa za putnike u vrelim ljetnim danima trebala biti ugodnija.

Glavni grad Austrije je ove godine proslavio 40 godina postojanja podzemne željeznice. Današnji bečki "U-Bahn" ima ukupno pet linija, 109 stanica, dug je 83 kilometra, a samo u 2017. godini prevezao je 450 miliona putnika. U-Bahn je bio značajan razvojni korak za Beč i dugoročno je promijenio grad. U svojih 40 godina u metro je uloženo devet milijardi eura, a dugoročno je stvoreno i osigurano 200.000 radnih mjesta.