Koliko treba čekati?
2

Žene stupaju u seksualne odnose šest sedmica nakon poroda

Klix.ba
Iako možete pomisliti da je seks posljednja stvar koja će pasti na pamet nenaspavanim novim majkama, jedno istraživanje urađeno u Australiji je pokazalo da čak 41 posto žena stupa u seksualne odnose samo šest sedmica nakon poroda.

Do 12. sedmice se taj broj penje na 78 posto, a nakon šest mjeseci 94 posto žena ponovo spava sa svojim partnerima.

Starije majke i one koje su se porodile carskim rezom prije novih seksualnih odnosa čekaju nešto duže. Nakon šest sedmica u seksualne odnose stupa oko 45 posto žena koje su se porodile carskim rezom i 60 posto žena koje su dijete na svijet donijele normalnim porođajem.

Rezultati su pokazali i da u seksualne odnose nakon šest sedmica stupa 40 posto žena starosne dobi od 30 do 34 godine, a da ta brojka kod majki starosti od 18 do 24 godine iznosi 63 posto, prenosi Daily Mail.

Iako ne postoji određeno vrijeme koje treba proći prije novih seksualnih odnosa, eksperti savjetuju da se njima pristupi tek onda kada oba partnera budu spremna na to.

"Većina parova traži savjete o tome i mislim da će ovo istraživanje pomoći svima njima da lakše odrede koliko trebaju čekati", rekla je profesorica Stephanie Brown, vođa istraživanja.