Bebe
1

Žene iz cijele Evrope odlaze u SAD kako bi izabrale spol djeteta

Klix.ba
Deseci britanskih žena godišnje odlete u SAD i plaćaju hiljade funti kako bi izabrale spol svog djeteta.

S obzirom na to da je izbor spola zabranjen u Ujedinjenom Kraljevstvu, parovi koji očajno žele spolno izbalansirati svoju porodicu, odlaze u New York ili Los Angeles. Ljekari na klinikama za plodnost izvrše provjeru oplođenog jajašca i onda ugrade implantant u embrion, nakon što se utvrdi da će dijete biti željenog spola. Pacijenti iz cijele Evrope također dolaze u SAD kako bi osigurali željeni spol djeteta, piše Telegraph.

Dr. Jeffrey Steinberg je izjavio kako je na taj način pomogao oko 40 britanskih parova, a od početka pružanja ove usluge, asistirao je u operacijama 400 britanskih žena.

"Ukoliko želite biti sigurni u spol idućeg djeteta nijedna metoda nije bliža od preimplantacije genetske dijagnoze. Naša metoda je uspješna 100 posto", navodi se u pozdravnoj poruci klinike dr. Steinberga.

"Dolaze nam parovi iz svih zemalja svijeta. Pružili smo pomoć pacijentima iz 147 država, koji su željeli izbalansirati svoju porodicu", rekao je dr. Steinberg.

Izbor spola djeteta je u Velikoj Britaniji zabranjen 1990. godine U zabrani se kaže da se ne smije dozvoliti nijedna praksa koja može utjecati na promjenu spola nerođenog djeteta. Zabranjeno je i testiranje embriona u tu svrhu. Britansko zakonodavstvo dozvoljava testiranje embriona samo u slučaju da je u porodici u ranijim generacijama utvrđen neki psihički ili medicinski problem koji je vezan isključivo za određeni spol.