{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ženama koje rade noćne smjene je teže zatrudnjeti

10.7.2013. u 17:18
11
5
Ženama koje rade noćne smjene je teže zatrudnjeti
11
Ženama koje rade noćne smjene je teže zatrudnjeti
Žene koje rade noćne smjene imaju čak za 80 posto manju šansu da zatrudne i dobiju dijete, tvrdi se u novom istraživanju.
Neredovan san i rad noću nosi sa sobom rizik od pobačaja, neredovne menstruacije i problema s plodnošću, utvrdili su na Univerzitetu u Southamptonu.

Radnice koje rade noćne smjene su u najvećem broju slučajeva među onom grupom žena koje će čak više od godinu dana pokušavati da zatrudne.

Istraživanje na uzorku od 100.000 žena je pokazalo da svaki rad koji ne podrazumijeva regularne dnevne smjene donosi sa sobom rizik od poremećaja kod menstrualnih ciklusa za pet posto. Kada su u pitanju pobačaji, onda su oni za trećinu učestaliji nego kod žena koje rade dnevne smjene.

One žene koje rade samo noćne smjene, za razliku od onih koje rade recimo mješovite smjene, imaju čak 80 posto manju šansu da zatrudne.

Dr. Linden Stocker kaže da razlog za takvo što može ležati u poremećaju proizvodnje hormona, temperature tijela, krvnog tlaka i broja otkucaja srca.

Međutim, Stocker kaže da se ne mogu isključiti i ostali čimbenici, poput neredovne i nezdrave prehrane tokom noći, prenose britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: