{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Želite visoku djecu? Nađite partnera iz drugog grada

S
6.8.2011. u 19:30
0
29
Želite visoku djecu? Nađite partnera iz drugog grada
0
Želite visoku djecu? Nađite partnera iz drugog grada
Ukoliko želite imati visoku djecu, naučnici vam savjetuju da potražite partnera koji je rođen u drugom gradu ili regiji.
Naučnici su otkrili da roditelji koji su rođeni u istom gradu imaju u prosjeku djecu nižeg rasta. Ali, ukoliko su majka i otac odrasli daleko jedno od drugog, njihovi potomci će biti najvjerovatnije visoki.

Vodeći naučnik Dariusz Danel sa Instituta antropologije na poljskoj Akademiji nauka, rekao je da se radi o genetičkoj raznovrsnosti. Roditelji koji dolaze iz različitih regija će najvjerovatnije imati različite gene, za razliku od onih koji su rođeni u istom mjestu. Što je veća genetička raznolikost, to su veće šanse da djeca budu rastom viša, te da njihova tijela funkcionišu efikasnije. Energija ušteđena efikasnijim funkcionisanjem tijela se preusmjerava u rast.

"Ovaj efekat je vidljiv kod djece tokom tri analizirana stadija u periodu razvoja od šeste do osamnaeste godine starosti", rekao je dr. Danel.

Dr. Danel i njegov tim su zajednički proučavali visinu 2.675 dječaka i 2.603 djevojčice u Poljskoj i analizirali ove podatke sa informacijama o visini njihovih roditelja i porodičnim prihodima.

Naučnici su otkrili da je visina povezana sa visinom roditelja i njihovim prihodima, jer se imućniji ljudi kvalitetnije hrane.

Dr. Daniel je rekao da je faktor različitog mjesta rođenja roditelja bio izraženiji u prošlosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: