{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za tri godine bebe će moći imati tri biološka roditelja

S
20.1.2012. u 19:50
0
14
Za tri godine bebe će moći imati tri biološka roditelja
0
Za tri godine bebe će moći imati tri biološka roditelja
Bebe sa tri biološka roditelja mogu postati stvarnost kroz tri godine korištenjem najrasprostranjenije tehnike vještačke oplodnje in vitro na malo drugačiji način. Naime, koristio bi se neoštećen DNK treće osobe kako bi se iskorijenile nasljedne bolesti.
Istraživači sa Univerziteta Newcastle objavili su da su osigurali oko sedam miliona eura za istraživanje ove tehnike, iako se mnogi naučnici protive zbog kontroverzne ideje o tri biološka roditelja, prenosi Telegraph.

Namjera istraživača je da djeluju preventivno i da spriječe bilo kakvo genetsko oboljenje srca, mišića ili mozga tako što će koristiti DNK treće osobe koja ne bi imala genetske kodove tih bolesti.

Propisi trenutno zabranjuju usađivanje tako oplođenih jaja u pacijentice, ali istraživači sa Univerziteta Newcastle ne odustaju i tvrde da će naći sigurniju tehniku. Naučnici tvrde da je njihov osnovni motiv ideja da se iskorijene bolesti koje su naslijedne.

Slične eksperimente obavili su naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je pokazano da majmuni ne nasljeđuju genetske mutacije ukoliko prime DNK trećeg majmuna koji u genetskom kodu nema tu bolest.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: