Češće u bogatim zemljama
8

Za 15 godina udvostručen broj beba rođenih carskim rezom

Klix.ba
Širom svijeta 21 posto beba, što je blizu 30 miliona, rođeno je putem carskog reza, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo 169 zemalja objavljenom u medicinskom žurnalu "Lancet".

Podaci pokazuju da se broj carskih rezova u 2015. godini udvostručio u odnosu na 2000. godinu kada je bilo 16 miliona porođaja na ovaj način. Oko 15 posto carskih rezova je bilo zbog komplikacija.

U 106 zemalja je procenat carskih rezova mnogo veći od očekivanog, dok je u 15 zemalja taj postotak bio čak 40 posto. Istraživanja su pokazala da se carski rezovi nedovoljno koriste u siromašnim zemljama, a pretjerano koriste u zemljama s većim dohotkom.

U zemljama Sjeverne Amerike broj carskih rezova je sa 24 posto porastao na 32 posto za 15 godina. Najveći procenat u SAD-u je u New Jerseyu (33 posto), a najniži u New Mexicu (18 posto).

Medicinski tim koristi carski rez zbog zdravstvenih problema majke, kada je riječ o porođaju više beba ili ako su bebe natprosječne veličine ili nepravilno okrenute. Siguran je i za majku i za bebu, ali postoji doza rizika jer se reže ženski abdomen i maternica, a bebe nekada imaju problem s disanjem nekoliko dana nakon porođaja.

Postoje i rizici za buduće trudnoće kada je riječ o posteljici i krvarenju.