Roditeljske tegobe
9

Veliki broj novopečenih majki se osjeća usamljeno i potišteno

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako većina novopečenih majki kaže da su sretnije nakon što su dobile dijete, postoji i veliki broj onih koje su izjavile kako su postale preopterećene i usamljene, piše Evoke.

Novo istraživanje otkrilo je da 86 posto žena kaže da su sretnije kako su postale majke, ali isto tako oko 73 posto majki se počelo osjećati preopterećeno, a 62 posto usamljeno.

Anketa objavljena na stranici Everymum također je otkrila da je 75 posto parova izjavilo da imaju manje seksa nakon što su dobili djecu. No, 42 posto majki izjavilo je kako je njihov život upotpunilo dobijanje djece.

Međutim, Geraldine Walsh, jedna od majki koja je učestvovala u ovom istraživanju, izjavila je da majčinstvo nije uvijek lako.

"Možda ćete upoznati jednu osobu da ulogu majke obavlja apsolutno brilijantno, dok ćete već drugu osobu vrlo teško naći. Dakle, svaka druga majka smatra da je majčinstvo težak posao", rekla je gospođa Walsh.

Doktorica Sara O'Byrne, viši klinički psiholog, rekla je da je više od hiljadu žena od 1.155 anketiranih prijavilo ne baš pozitivno emotivno stanje u prvoj godini od dolaska bebe, uključujući promjene raspoloženja, anksioznost, depresivne epizode, usamljenost i osjećaj preopterećenosti".

Međutim, O'Byrne je dodala da je majčinstvo vrlo promjenjiv period i da nije baš prikladno naznačiti da je ovaj period isključivo razdoblje stresa i negativnih mentalnih procesa.