Savjet stručnjaka
0

Već u prvoj godini djeteta potreban prvi stomatološki pregled

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Direktor Zavoda za stomatologiju u Banjaluci Ranka Knežević rekla je da je više od 77 posto šestogodišnjaka prvi put otišlo stomatologu tek u uzrastu od četiri do šest godina i pored preporuke za prvi stomatološki pregled u prvoj godini života.

"Najčešći povod za prvi odlazak stomatologu je obavezna kontrola zuba pred polazak u školu", kaže direktor Zavoda za stomatologiju koji je danas, povodom Međunarodnog dana prava djeteta, u Centru "Zaštiti me" u Banjoj Luci organizovao predavanje i prezentaciju pravilne tehnike pranja zuba.

Nakon predavanja učenicima su uručeni poklon-paketi za oralnu higijenu koji sadrže četkicu, pastu za zube i toaletnu čašu.

Knežević je istakla da su ispitivanja sprovedena u Banjoj Luci pokazala da je znanje i svijest o zdravlju usta i zuba na niskom nivou.

"I pored izuzetno lošeg zdravlja mliječnih i stalnih zuba u svim uzrastima, više od 80 posto ispitanih roditelja smatra da je stanje zuba kod njihove djece odlično ili dobro", kaže Knežević.

Kneževićeva, koja je specijalista dječije preventivne stomatologije, navela je da je sa prevencijom neophodno početi već u prvoj godini života djeteta, da bi se roditelji edukovali o pravilnom načinu održavanja oralne higijene, odnosno zdravlja usta i zuba svoje djece.

Ona je podsjetila da su Zavod i Centar "Zaštiti me" u aprilu potpisali memorandum o uzajamnoj saradnji i podršci koji za cilj ima unapređenje oralnog zdravlja, odnosno kvaliteta života djece i lica sa smetnjama u razvoju, te promociju aktivnog učešća istih u životu zajednice.

"Osnovna strategija u liječenju oboljenja usta i zuba kod ove kategorije pacijenata jeste edukacija roditelja o pravilnom načinu održavanja oralne higijene", kaže Knežević.

Direktor Centra "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović Vasilić rekla je da je memorandumom potpisanim između ove dvije ustanove pružena mogućnost da učenici, ali i zaposleni u Centru "Zaštiti me" odlaze na preglede u Zavod za stomatologiju.

"Današnje edukativno predavanje ima veliki značaj za naše učenike, kako za njihovo zdravlje, tako i za njihovu socijalizaciju", rekla je Vasilić i navela da je ove školske godine u Centru upisano 130 učenika, od kojih 33 učenika živi u internatu u okviru ove ustanove.

UN su 20. novembra 1959. godine usvojile Deklaraciju o pravima djeteta predlažući da se tog datuma kroz manifestacije širom svijeta globalno podiže svijest o idealima i ciljevima Konvencije o pravima djeteta.

Međunarodni dan prava djeteta koji je ustanovila Generalna skupština UN 1954. godine obilježava se s ciljem globalnog razumijevanja dječijih prava i potreba, kao i dječijeg blagostanja i međusobnog prihvatanja različitosti.