Problemi nakon poroda
3

Uzroci i tretiranje pada samopouzdanja kod mladih majki

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Interaktivni blog Emma's Diary u nastavku donosi sedam najboljih savjeta koji će pomoći mladim majkama u borbi protiv negativnih misli vezanih za njihov izgled.

Kada je riječ o savremenoj, zapadnoj kulturi uvriježeno je mišljenje da se žena nakon poroda treba vratiti u formu u vrlo kratkom roku. Međutim, nakon što dobiju bebu, posljednja stvar o kojoj žene brinu jeste oblik njihovog tijela.

Jedete premalo

Iako ne postoje opipljivi podaci koji ovo potvrđuju, veoma je česta pojava da nove mame slabije jedu nakon poroda. Pokušajte planirati svoje obroke i napravite dovoljno vremena da ih pojedete umjesto da se oslanjate na brzu hranu i brze kalorije.

Šta vas jede?

Ponekad za regulaciju težine nije bitno ono što vi jedete, nego ono što vas jede. Ako ste pod stresom, preopterećeni ste ili nesretni, kontrola vaše težine može biti veliki izazov.

Odmor je važan

Iscrpljeni ste i umjesto da odmorite svoje tijelo višesatnim snom, vi posežete za frižiderom. U situacijama iscrpljenosti vaše tijelo može vam davati pogrešne signale, a glad je jedan od najčešćih. Dakle, uskladite svoj životni ritam sa životom svoje bebe i pokušajte se odmoriti kada se odmara i vaše dijete.

Pijte više vode!

Baš kao što iscrpljenost može zbuniti vaše tijelo, žeđ može učiniti isto. U nekim situacijama teško ćete razlikovati glad i žeđ, a nerijetko ljudi u tim situacijama posežu za hranom umjesto tekućinom. Ako osjetite glad, popijte vodu i ponovo procijenite da li ste gladni. Ovo je posebno važno dok dojite.

Volite svoje tijelo

Žene koje nisu zadovoljne promjenama u obliku svog tijela nakon porođaja mogu pasti u depresiju. Značajan korak u liječenju i kretanju naprijed jeste da duboko u sebi priznate da vaše tijelo izgleda odlično s obzirom na to da je prošlo proces trudnoće i rođenja.

Vi ste ono što jedete

U medicinskoj profesiji sve su prisutniji nalazi koji ukazuju na postojanje veze između hrane i raspoloženja. Važno je jesti najkvalitetniju hranu koju možete sebi priuštiti, a to znači da sebi trebate osigurati kvalitetne proteine ​​i raznolikost povrća na vašoj trpezi tokom svakog obroka. Izbjegavajte obrađenu brzu hranu i grickalice koje su visokokalorične.

Promjena je dobra

Zapamtite da se vaše tijelo mijenjalo tokom procesa sazrijevanja i starenja. Još radikalnije promjene su se dešavale tokom trudnoće i rođenja vaše bebe. Uvjerite sebe da zdravom ishranom i pravilnom vježbom vaše tijelo može ponovo doživjeti promjenu nabolje.