Veoma opasna
10

Upozoravajući znakovi koji ukazuju na postporođajnu depresiju

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nove majke obično su uzbuđene što će nakon devet mjeseci napokon u rukama držati svoje dijete, ali prema naučnim studijama 15 posto žena neće osjetiti ovu radost jer će patiti od postporođajne depresije.

Postporođajna depresija je povezana s padom nivoa hormona i može biti veoma opasna ako se ne liječi.

Mnoge žene šute o ovom problemu pa je stoga veoma važno ukazati na znakove postporođajne depresije.

Porodilje koje stalno sumnjaju da mogu biti dobre majke možda pate od depresije. Zbog takvog razmišljanja majke često misle i kako njihova prisutnost na ovom svijetu više nije ni potrebna.

Žene koje prolaze kroz postporođajnu depresiju često su zatvorene i ne žele komunicirati čak ni sa svojim najbližim. Njima je već dovoljno teško i uvjerene su da ih niko drugi ne razumije.

Osim toga, gube interes za one stvari u kojima su nekada uživali. Iako će im možda trebati vremena da nastave aktivnosti nakon poroda, ukoliko više ne doživljavaju zadovoljstvo u stvarima koje su voljele raditi, to bi također mogao biti razlog za zabrinutost.

Još jedan od znakova postporođajne depresije je gubitak apetita ili prejedanje. Kao rezultat toga, majka bi mogla izgubiti ili dobiti puno kilograma, što za nju ni fizički ni psihički ne bi bilo zdravo.

Žene koje nagovještavaju ili se čak šale o smrti, samoubistvu ili kako žele povrijediti nekog drugog treba shvatiti ozbiljno. Osim toga, jedan od znakova je i kada žena prečesto plače. Ako ih pitate zašto plaču, možda vam neće moći reći razlog, jer ga neće znati.

Ako je žena iscrpljena, ali se ne može odmoriti dok dijete spava ili pak sve vrijeme spava, to bi moglo biti upozorenje da joj treba pomoć, a pored toga, žene u postporođajnoj depresiji veoma je lako naljutiti, razdražljive su i anksiozne.

Osim svega toga, one često pate od neobjašnjivih fizičkih bolova. To bi mogao biti vapaj tijela, jer njen um nije dobro.