Zamijenite ih vodom
11

Upotreba vlažnih maramica povećava rizik od razvoja alergija kod beba

Klix.ba
Studija američkih istraživača je pokazala da vlažne maramice izazivaju rizik od alergijskih reakcija kod djece jer uništavaju prirodni zaštitni sloj kože što kožu čini više osjetljivom na hemikalije.

Ako se nakon upotrebe vlažne maramice ne opere dio tijela koji je brisan, bebe će postati osjetljive na apsorbiranje hemikalija koje uzrokuju alergiju nakon što dijete dođe s njima u kontakt. To se posebno odnosi na djecu koja imaju genetske predispozicije na razvoj alergija koje su povezane s nastankom ekcema.

"Ovo je recept za rzavoj alergije na hranu. Ovo je veliki korak u našem razumijevanju kako alergija na hranu počinje rano", izjavila je autorica studije Joan Cook-Mills, profesorica alergije i imunologije na Univerzitetu Notthwestern.

Ekcem nastaje kada genetske mutacije poremete neke od proteina u koži koji stvaraju efekat barijere.

Tim istraživača je prije izlaganja miševa uobičajenoj hrani koja se smatra alergenom, na njihovoj koži prvo primijenio natrijev lauril sulfat, sapun koji se nalazi u vlažnim maramicama. U periodu od dvije sedmice testiranje su vršili tri ili četiri puta, a nakon toga su miševima davali da jedu jaja ili kikiriki. Otkrili su da se alergijski osip razvio na mjestima na kojima je upotrijebljen sapun, kao i da su imali alergijske reakcije i anafilaksiju na tijelu.

Upravo zbog toga profesorica Cook-Milles smatra da bi se roditelji trebali vratiti pranju beba.

"Smanjite izloženog bebine kože tako što ćete oprati ruke prije kontakta s bebom i ograničiti upotrebu vlažnih maramice koje ostavljaju tragove sapuna na koži. Isperite sapun vodom, kao što smo to činili prije mnogo godina", poručila je profesorica.