Rutinska pretraga
2

Ultrazvučni pregled u kasnoj trudnoći može spriječiti mnoge komplikacije

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hiljade hitnih carskih rezova i porođajnih ili postporođajnih komplikacija moglo bi se izbjeći svake godine ukoliko bi se žene u kasnoj trudnoći podvrgavale rutinskim ultrazvučnim pregledima, pokazalo je novo istraživanje.

Rutinski ultrazvučni pregled u 36. sedmici trudnoće pomogao bi u otkrivanju nepravilnog položaja bebe u maternici, kao što je to primjerice stojeći položaj, što može dovesti do komplikacija tokom poroda, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLOS Medicine.

Babice trenutno provjeravaju položaj bebe pipajući majčin stomak i utvrđivajući lokacije izbočina na njemu, ali istraživači kažu da bi dodatno skeniranje moglo smanjiti rizik od problema, piše Guardian.

Tim s Univerziteta u Cambridgeu i Univerziteta East Anglia napravio je ultrazvuk u 36. sedmici trudnoće kod 3.879 žena u Velikoj Britaniji koje su drugorotkinje. Oni su otkrili da je kod 179 poroda, što je oko 4,6 posto od ukupnog broja žena koje su uzele učešće u istraživanju, bio poremećen položaj bebe u maternici, pa je pri porodu prvo izlazila stražnjica djeteta umjesto glave.

"Procjenjujemo da bi rutinski ultrazuvuk mogao spriječiti oko 15.000 nedijagnosticiranih promjena položaja ploda u maternici, više od 4.000 hitnih carskih rezova i između sedam i osam smrtnih slučajeva novorođenčadi godišnje", kazao je dr. Ed Wilson.

Dijagnosticiranje nepravilnog položaja bebe u uterusu ultrazvučnom metodom u 36. sedmici omogućava ginekolozima da pokušaju dijete vratiti u pravilan položaj ili da, u krajnjoj liniji, psihički i fizički spreme ženu za eventualno neizbježni operativni zahvat.