{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 30-tim godinama plodnost žene opada za 12 posto

S
27.1.2010. u 21:00
0
0
U 30-tim godinama plodnost žene opada za 12 posto
0
U 30-tim godinama plodnost žene opada za 12 posto
Foto: Ilustracija
Naučnici tvrde da je ženama u 30-tim godinama dramatično reducirana šansa da zatrudne i rode dijete. Ovo otkriće je bazirano na istraživanju ženskog biološkog sata od trenutka kad počne da kuca.
Na Univerzitetu Edinburgh kažu da kod 95 posto žena od 30-te godine plodnost se smanjuje za 12 posto, odnosno njihovi jajnici rade sa smanjenim kapacitetom, a taj kapacitet se smanjuje za tri posto do četvrte decenije života.

Svaka žena se rodi u prosjeku s 800.000 jajnih ćelija. U 37-oj godini ostane ih samo 25.000 kad se opadanje znatno ubrzava sve dok se jajnici ne smežuraju. Žena u ulazi u menopauzu kad ostane manje od 1.000 jajnih ćelija.

Praćenje brzine biološkog sata omogućit će naučnicima i doktorima da predvide koliko će dugo žena biti plodna i da li će ranije ući u menopauzu. Ovo može biti izuzetno korisno, jer će to omogućiti pripadnicama ljepšeg spola da prije 30-te godine zalede jajne ćelije.

Bolje razumijevanje dinamike jajnika bit će od velike pomoći za pacijentice koje su oboljele od raka.

"Ovim bi mogli lakše da predvidimo koja će od mladih žena koje se liječe od raka prije ući u menopauzu. Ovakve pacijentice će moći da zalede svoje jajne ćelije prije nego što počnu tretman liječenja", rekao je dr. Hamish Wallance s Univerziteta Edinburgh za Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: