Dobro je znati
43

Trudnice prije poroda moraju ukloniti lak s noktiju, zato postoji vrlo dobar razlog

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Svaka trudnica prije nego krene na porod se dobro informira o tome što je sve potrebno napraviti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Bez obzira je li riječ o carskom rezu ili prirodnom porodu, ginekolozi često naglašavaju kako je važno da trudnica prije porođaja ukloni lak s noktiju.

Kako piše portal The Asian Parent, razlog je to što doktori za vrijeme porođaja prate vitalne znakove trudnice kao što su otkucaji srca, pritisak te količina kisika u krvi. Upravo se ovo posljednje može najbrže očitati na noktima, a ako su oni nalakirani, jasno je da doktori to neće moći pratiti.

Naime, bilo kakve promjene na noktima rodilje važne su kako bi se na vrijeme otkrile i prepoznale moguće komplikacije.

Naprimjer, ako su njezini nokti prirodno ružičaste boje, sve je u redu, ali u slučaju da dođe do nagle promjene boje te nokti postanu bijeli ili modri, to ukazuje na nedostatak kisika u organizmu, što je vrlo opasno te može predstavljati veliki rizik za trudnicu, ali i za bebu.

Upravo je to razlog zašto buduće mame često mogu čuti savjete da skinu lak s noktiju kada idu na porođaj, a isti je slučaj i ako trudnica ima gelirane ili umjetne nokte.