{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više žena širom svijeta odlučuje se na porođaj kod kuće

Klix.ba
17.10.2018. u 12:50
25
22
Sve više žena širom svijeta odlučuje se na porođaj kod kuće
25
Sve više žena širom svijeta odlučuje se na porođaj kod kuće
Foto: Ilustracija
Iako je dominantno mišljenje da porođaj kod kuće nije dobar za majku i dijete, sve je više žena koje se odlučuju poroditi izvan adekvatne zdravstvene ustanove. Ključni razlozi za takav potez su uglavnom kulturološke prirode, ali i sve veće nepovjerenje u zdravstvene radnike.
Žene u pojedinim dijelovima svijeta nerijetko, kako zbog udaljenosti zdravstvenih ustanova tako i zbog određenih kulturoloških razloga, rađaju svoju djecu kod kuće umjesto da odlaze u bolnicu, što dovodi do realne opasnosti od nastanka brojnih komplikacija tokom i nakon porođaja.

Dosad je bilo uvriježeno mišljenje da trudnice koje se odlučuju na planiranje porodice bez zdravstvenih komplikacija odlaze do najbliže zdravstvene ustanove kako bi se porodile, ali istraživanja ukazuju na to da raste broj onih koje se nastoje poroditi kod kuće, što povećava rizik od morbiditeta.

Zagovornice rađanja kod kuće navode kako su imale izuzetno negativna iskustva kada je riječ o porađanju u bolnici zbog toga što su medicinski radnici bili izuzetno nemarni. Kako navode pojedine novopečene majke, ginekolozi i babice više pažnje posvećuju ispijanju kafe ili čaja nego njezi budućih majki.

Također, u tekstu objavljenom na medicinskom portalu Health 24 navodi se kako su kultura i moralne norme izuzetno bitne za život jedne zajednice i da ih treba poštovati, ali ističu i to kako je opća zdravstvena slika društva još bitnija.

Naglašava se kako žene koje se odluče poroditi kod kuće trebaju osigurati pomagača koji je medicinski obučen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: