{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Surogat majke sve traženije širom svijeta

S
29.12.2012. u 14:30
2
1
Surogat majke sve traženije širom svijeta
2
Surogat majke sve traženije širom svijeta
Surogat majka sa kćerkom
Britanski dnevnik "Indipendent" piše da sve veći broj bračnih parova iz Velike Britanije, koji ne mogu da imaju djecu, odlazi u inozemstvo u potrazi za surogat majkama.
List ističe da je broj zvanično registrovane djece, koje su rodile surogat majke iz inozemstva, u proteklih pet godina u enormnom porastu zbog čega je povećana zabrinutost da bi bogatiji zapadni državljani mogli da koriste siromašnije žene u zemljama u razvoju.

"Indipendent" navodi da je broj zahtjeva za prenos djeteta sa majke surogata na roditelje, porastao je sa 47 u 2007. godini na 133 tokom 2011. godine.

Stručnjaci priznaju da su navedene brojke relativno male, ali da ne održavaju istinski obim trgovine koju vode agencije u zemljama poput Indije, zahvaljujući nedostatku ograničenja i regulativa.

Komercijalno surogat majčinstvo dozvoljeno je u SAD i u brojnim drugim zemljama, uključujući Indiju, gdje je legalizovana 2002. godine.

Međutim, ta praksa je zabranjena u Velikoj Britaniji.

Tokom 2010. godine, zakon je promijenjen da bi bilo omogućeno istopolnim i nevjenčanim heteroseksualnim parovima da prvi put koriste surogate, što je dodatno uticalo na porast potražnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: