Surogat majke sve traženije širom svijeta

S
SRNA
29.12.2012. u 14:30
2
1
Surogat majke sve traženije širom svijeta
2
Surogat majke sve traženije širom svijeta Surogat majka sa kćerkom
Britanski dnevnik "Indipendent" piše da sve veći broj bračnih parova iz Velike Britanije, koji ne mogu da imaju djecu, odlazi u inozemstvo u potrazi za surogat majkama.
List ističe da je broj zvanično registrovane djece, koje su rodile surogat majke iz inozemstva, u proteklih pet godina u enormnom porastu zbog čega je povećana zabrinutost da bi bogatiji zapadni državljani mogli da koriste siromašnije žene u zemljama u razvoju.

"Indipendent" navodi da je broj zahtjeva za prenos djeteta sa majke surogata na roditelje, porastao je sa 47 u 2007. godini na 133 tokom 2011. godine.

Stručnjaci priznaju da su navedene brojke relativno male, ali da ne održavaju istinski obim trgovine koju vode agencije u zemljama poput Indije, zahvaljujući nedostatku ograničenja i regulativa.

Komercijalno surogat majčinstvo dozvoljeno je u SAD i u brojnim drugim zemljama, uključujući Indiju, gdje je legalizovana 2002. godine.

Međutim, ta praksa je zabranjena u Velikoj Britaniji.

Tokom 2010. godine, zakon je promijenjen da bi bilo omogućeno istopolnim i nevjenčanim heteroseksualnim parovima da prvi put koriste surogate, što je dodatno uticalo na porast potražnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: