Štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i važno je za njihov razvoj

Štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i važno je za njihov razvoj
25
E. Lj.
13.11.2019. u 20:12
3
komentara
25

dijeljenja
Štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i važno je za njihov razvoj Ilustracija: Shutterstock
Većina osoba smatra da je štucanje dosadno i neprijatno, no riječ je o pojavi koja je veoma važna za novorođenčad. Posljednje istraživanje pokazuje da štucanje pomaže bebama da regulišu disanje i da ima presudu ulogu u njihovom razvoju.
Istraživači sa University College Londona (UCL) koji su vodili ovo istraživanje pratili su 13 novorođenčadi i otkrili da štucanje pokreće talas moždanih signala koji bi mogli pomoći njihovom razvoju. Lorenzo Fabrizi, jedan od autora ovog istraživanja, rekao je da bi ta aktivnost mozga mogla pomoći bebama da nauče kontrolisati mišiće disanja što na kraju rezultira samostalnom kontrolom disanja.

Istraživači podsjećaju da fetusi i novorođenčad često štucaju. Ova pojava primjetna je već u devetoj sedmici trudnoće, a novorođena djeca svakog dana štucaju oko 15 minuta.

Novorođenčad koja su bila uključena u ovo istraživanje imala su elektrode postavljene na glavu i senzore na torzu. Rezultati istraživanja pokazali su da su kontrakcije u bebinoj dijafragmi stvorile tri moždana talasa, a vjeruju da putem trećeg talasa djeca mogu povezati štucanje s fizičkom kontrakcijom koju osjećaju.

Kimberley Whitehead koja je vodila ovo istraživanje rekla je za CNN da nije poznato da li štucanje ima prednosti sa odrasle ljude.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...