Briga o bebama
6

Strahovi novih mama koji ih ne trebaju toliko brinuti

DP
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com
Kada postanete majka, sve je u vezi s vašom novorođenom bebom zastrašujuće, ali ne mora biti.

Briga o novorođenčetu može biti prelijepo, ali i zastrašujuće iskustvo. O čemu god da razmišljate i što god da vas brine, mame niste same. Pure Wow je izdvojio najčešće strahove novih mama i zašto nisu vrijedni živciranja.

Radim li sve kako bih spriječila SIDS (Iznenadnu smrt novorođenčeta)?

Ovaj strah, poznatiji pod nazivom smrt iz krevetića, brine većinu novih mama. Majke nekad iz straha često provjeravaju diše li beba i tokom tog provjeravanja je probude. Dok za pojavu SIDS-a ne postoji definitivni uzrok, istraživači znaju da određeni faktori mogu biti opasni za bebu i dovesti do iznenadne smrti. Glavni je uzrok položaj u kojem bebe spavaju, odnosno kada mame nisu dovoljno upućene i odluče staviti bebu spavati na trbuhu ili na strani. Umjesto ova dva položaja stavite bebu spavati na leđima. Beba mora spavati na čvrstom madracu, što dalje od mekanih stvari poput jastuka, plišanih igračaka, prekrivača i ogradica za krevetić. Potrudite se da beba legne sita i da joj nije prehladno ili pretoplo.

Šta ako moja beba bude imala ravnu glavu?

Sindrom ravne glave (plagiocefalija) događa se kada se razvije ravno mjesto na stražnjem dijelu bebine glave. Ovo je prilično česta situacija (istraživanje je pokazalo da polovina novorođenčadi starosti između 7 i 12 sedmica imaju ravnu glavu). Možete se opustiti, ovo se riješi samo od sebe.

Postoji nekoliko načina da izbjegnete ovaj sindrom. Promijenite položaj bebine glave dok spava i pustite je da provede određeno vrijeme na trbuhu, naravno uz vaš nadzor. Sve dok idete na redovne kontrole, vaš pedijatar će se pobrinuti da se vaša beba pravilno razvija.

Štoa ako ne budem znala kako pravilno dojiti?

Može potrajati dok se mama i beba ne sinkronizuju pri dojenju. Dobra je vijest da postoji pregršt resursa koji su dostupni mamama kao pomoćno sredstvo. Ako ste zabrinuti, porazgovarajte sa stručnjakom za laktaciju prije porođaja i raspitajte se postoji li jedan takav stručnjak u bolnici u kojoj ćete vi roditi. Možete i pitati neku drugu mamu za savjet, pitajte je kakvo je njeno iskustvo s dojenjem. Certificirani konzultanti za laktaciju predlažu budućim mamama da gledaju kako druge mame doje kako bi im kasnije bilo lakše s njihovom bebom.

Šta ako pri čišćenju pupka slučajno skinem krastu?

Pedijatri preporučuju da ne dirate pupak. Jednostavno se potrudite da taj dio bebinog tijela ostane suh i izložite ga zraku što više možete kako bi se krasta brže osušila. Možete saviti pelenu kako ne bi išla preko pupka. Izbjegavajte kadu dok pupak ne otpadne što bi se trebalo dogoditi u prvom ili početkom druge sedmice bebinog života. Umjesto kupanja u kadi, bebu operite spužvom.

Šta ako moja beba zaostaje u razvoju?

Prvo i osnovno pravilo je da ne uspoređujete svoju bebu s drugim bebama. Beba vaše prijateljice okreće se sa samo mjesec dana, dok vaša beba od četiri mjeseca ne želi to raditi jer više voli ležati na leđima. Ne samo da je ovo potpuno u redu, nego to jednostavno ne znači ništa. Opustite se. Svaka je beba jedinstvena i razvit će se svojim tempom. Ne kažemo da važni datumi za razvijanje određenih sposobnosti beba treba zanemariti, ali ne brinite se ako ih vaša beba ne poštuje. Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim pedijatrom.

Zašto je mojoj bebi pretoplo? Ili zašto joj je prehladno?

Jedna mama je za Pure Wow rekla da je prve sedmice bebinog života bila potpuno opterećena temperaturom prostorije u kojoj se beba nalazi. Kada govorimo o bebinoj sobi, stručnjaci smatraju da je temperatura između 20 i 22 stepena Celzija idealna temperatura za bebinu sobu. Nemojte se živcirati, pratite vašu bebu i s njom ćete shvatiti koja joj temperatura odgovara.

Jede li moja beba dovoljno?

U prvom mjesecu trebali biste dojiti bebu svaka dva ili tri sata tokom dana i svaka četiri sata tokom noći, iako to znači da trebate probuditi bebu, smatra Američka pedijatrijska akademija. Ako hranite bebu na bočicu, adaptiranim mlijekom, vaše novorođenče pit će od 60 do 90 ml na svaka tri ili četiri sata (prvih nekoliko sedmica bebinog života).

Kako da nove mame budu sigurne da je beba sita? Odgovor je u peleni. U prvih šest sedmica trebali biste očekivati najmanje pet ili šest mokrih pelena na dan, plus tri ili četiri pelene sa stolicom. Bebina težina vam također može biti odličan pokazatelj bebine sitosti. Većina novorođenčadi će dobijati 150 do 200 grama sedmično u prvih nekoliko mjeseci.