Senzacija s TikToka
199

Šta su Pop It Fidget igračke i zašto su toliko popularne

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čini se da se Pop It igračke, svojevrsna senzacija s TikToka, u posljednje vrijeme nalaze svuda. Iako za većinu na prvi pogled nemaju pretjeranog smisla, silikonska podloga s ispupčenjima je zapravo predviđena kao strateška društvena igra koju stručnjaci preporučuju za poboljšanje koncentracije.

Jedna od najpoželjnijih i najpopularnijih igračaka kod djece širom svijeta u posljednjih godinu dana zasigurno je Pop It Fidget - silikonska igračka s ispupčenjima koja podsjećaju na mjehuriće i koja dolazi u bezbroj šarenih kombinacija i oblika.

Iako je igračka prvi put proizvedena 2013. godine, nije doživjela znatan uspjeh. 2019. godine predstavljena je pod trenutnim nazivom, a zahvaljujući pojavljivanju u viralnom TikTok videu koji prikazuje majmuna kako se igra sa svojim primjerkom Pop It-a postala je toliko tražena da se može pronaći na policama prodavnica igračaka širom svijeta.

Također, prema New York Timesu djeca su Pop It zavoljela posebno u periodu pandemije i dok su učili na daljinu, zahvaljujući smirujućem efektu koji pruža pritiskanje mjehurića.

Stručnjaci kažu da bi primjerci ove igračke mogli pomoći djeci da se koncentrišu, posebno ako se bore s ADHD-om, a mogu djelovati i kao antistres igračka. To je zato što mali pokreti koje podrazumijeva omogućavaju umu da bude miran i koncentrisan.

Ipak, bez obzira koriste li ih kao igračke za koncentraciju ili ih razmjenjuju s prijateljima, čini se da djeca uživaju u igranju sa silikonskom šarenom podlogom.

Pravila Pop It igre:

Predviđena je za dva igrača, a započinje tako što prvo odigraju kamen-papir-makaze te pobjednik počinje prvi tako što pritiska onoliko mjehurića na podlozi koliko želi, ali samo u jednom redu ili koloni.

Isto radi i sljedeći igrač - pritiska onoliko loptica koliko želi, s tim da to može učiniti u istom redu u kom je prethodno igrao protivnik (ako ih ima) ili može u nekom drugom.

Tako igraju naizmjenično, dok ne ostane samo jedna. Onaj kome ostane poslednja loptica da je pritisne, gubi.