|

Šta je rotavirus i kako reagovati ako ga vaše dijete dobije

Šta je rotavirus i kako reagovati ako ga vaše dijete dobije
7
Klix.ba
1.5.2019. u 13:53
0
komentara
7

dijeljenja
Šta je rotavirus i kako reagovati ako ga vaše dijete dobije Ilustracija: Shutterstock
Rotavirus je oblik infekcije koji se manifestuje kroz akutni proljev i dehidraciju, a može se prenositi zrakom, dodirivanjem zaraženih površina i hranjenjem zaraženom hranom i pićem. Prema statistikama, ovim oblikom virusa se do pete godine zarazi 95 posto djece.
Rotavirusne infekcije javljaju se tijekom cijele godine, a najčešće su od novembra do maja. Moguće se zaraziti više puta, a prvi znaci infekcije javljaju se od 12 sati do četiri dana.

Povraćanje i proljev mogu izazvati gubitak tekućine i elektrolita, zbog čega je moguće da će se vaša žeđ povećati, usne će vam ispucati, oči će se udubiti, a koža će biti blijeda i hladna. Djeca vrlo često manje mokre, te im je urin tamnije boje i ima neugodan miris.

U ovim situacijama se preporučuje konzumiranje tekućina kao što su zaslađen čaj, razrijeđen sok i rehidracijska otopina. Nije neophodno uključivati poseban oblik dijete, ali se preporučuje uključivanje probiotika. Treba odabrati dokazano učinkovite probiotike i u dovoljnoj količini.

Ukoliko se proljev ne poboljša u dva do tri dana, posjetite ljekara. Ipak, ako je u pitanju mlađe dijete koje pokazuje neke znakove dehidracije, preporučuje se da ljekara posjetite odmah.

Rotavirus se može održavati na sobnoj temperaturi, zbog čega se preporučuje dezinficiranje svih tih površina kako se dijete ili vi ne biste ponovo zarazili.

Dobre mjere preventive su i redovito i temeljito pranje ruku, te dezinficiranje nekoliko puta na dan. Sve predmete po kojima dijete povrati potrebno je temeljito oprati, korištene pelene što prije izbaciti iz stana, a prljavo rublje i posteljinu treba prati na visokoj temperaturi. Važno je naglasiti da djeca koja imaju rotavirus trebaju ostati kući dan ili dva nakon prekida tegoba kako bi izbjegli širenje virusa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.