Obratite pažnju
44

Šest malih problema u ponašanju koje roditelji nikada ne bi smjeli ignorisati kod djece

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada vaše dijete ima određenu fazu, često ćete čuti kako neko iskusniji govori da ignorišete njihovu fazu. No, ta strategija iako uglavnom djeluje ispravno, zapravo nije uvijek najbolja opcija.
Ignorisanje blagog lošeg ponašanja legitimna je roditeljska strategija. To pokazuje vašem mališanu da njegove ludorije neće privući vašu pažnju. To također znači da je manja vjerovatnost da će dijete to ponoviti u budućnosti.

Međutim, ne treba zanemariti svako ponašanje. Ako zanemarite, to može dovesti do većih problema. Pripazite na ova mala nedolična ponašanja i pokušajte ih što prije riješiti.

Prekidanje dok govorite

Vaše dijete može biti uzbuđeno i željeti vam ispričati važan dio svog dana. Kada dopustite djetetu da se uključi u vaš razgovor, dajete mu poruku da je to uredu. Ovo uči vaše dijete da bude obzirno prema drugima, ali i da samo provodi svoje vrijeme.

Naredni put kad se to dogodi, dajte djetetu do znanja da ćete biti zauzeti. Predložite im nekoliko igračaka ili igara s kojima se mogu igrati. Ako vas nastave prekidati, usmjerite ih natrag u pravom smjeru.

Preuveličavanje istine

Možda vam je dijete reklo da je pojelo sve s tanjira, a prava istina je da su jedva dotaknuli hranu. Ova mala laž nije baš štetna, ali nije ni činjenična. Možda mislite da to nije ništa strašno, ali s vremenom laganje može postati još gore.

Upamtite, kada je dijete u dobi između dvije i četiri godine, ono ne zna tačno što je istina. Međutim, nakon toga će početi razumjeti. Kad govore istinu, puno ih hvalite. Potaknite svoje dijete da bude iskreno, čak i ako to znači da bi moglo upasti u nevolju.

Pravi se da vas ne čuje

Ovo je gotovo svim roditeljima poznato. Možda ste i sami to radili kao dijete. Još uvijek nije ispravno. Ne biste se trebali ponavljati tri ili četiri puta kako bi vaše dijete pokupilo svoje igračke ili ušlo u auto. Zapamtite, vi trenirate svoje dijete. Ako to ne riješite na početku, kasnije će biti samo gore.

Pregrubo igranje

Znate da morate djelovati kada vaše dijete udari nekoga drugog.Međutim, ne smijete ignorisati suptilnije agresivne radnje, poput guranja mlađeg brata ili ignorisanja. Morate to rano shvatiti ili će izmaknuti kontroli do osme godine. Također, to šalje poruku da je uredu povrijediti ljude. Odmah se suočite s agresivnim ponašanjem. Povucite svoje dijete u stranu i dajte mu do znanja da ovo nije u redu. Mogao bi povrijediti nekoga.

Uzimanje poslastica

Znam da je zgodno kada vaše dijete može sebi uzeti užinu i upaliti TV bez vaše pomoći. Možda je čak i slatko kada vaše dvogodišnjak uzme kolačić s pulta bez pitanja. No, dogodit će se situacija da će to uraditi u gostima i stoga je važno uspostaviti neka kućna pravila. Pobrinite se da vaše dijete zna koja su pravila, jer samo to će mu pomoći da slijedi ta pravila.

Stav

Možda mislite da stav počinje u tinejdžerskoj dobi, ali počinje mnogo ranije. Djeca predškolske dobi će oponašati ponašanje svojih roditelja kako bi vidjeli kakvu će reakciju dobiti. Roditelji to mogu ignorisati jer misle da je to faza. Ako zanemarite stav, kasnije će biti mnogo gore. Imat ćete učenika trećeg razreda s problemom u stavu, za koji se možda osjećate da ga ne možete kontrolisati.