Bebe
1

Saznajte sve o NIFTY testu u BiH

Klix.ba
Buduće mame često su u nedoumici koje sve pretrage trebaju napraviti u trudnoći, a među onima koje se spominju je i mogućnost prenatalnog testiranja.

U skladu sa preporukama međunarodnih ginekoloških udruženja i modernim liječničkim smjernicama, svim trudnicama trebalo bi biti ponuđeno da izaberu neku od mogućnosti testiranja za urođene hromosomske greške.

Jedna od pretraga je i test NIFTY, prenatalni test koji je neinvazivan test, a koristi se za otkrivanje mogućih trisomija ploda poslije 10. sedmice trudnoće. O ovoj vrsti testiranja doktorom Taib Delić, direktor Poliklinike Sunce u Sarajevu, govorio je za GuGu.ba.

Kome je neinvazivni test NIFTY namijenjen?

Namijenjen je svim trudnicama koje imaju povišen rizik za neke od hromosomskih anomalija, starijih prvorotki,pozitivnu porodičnu anamnezu ili je neki od testova na probir ( double, tripl, PAPP…) pokazao visoki rizik. Iz tih razloga preporučuje se neinvazivni NIFTY test koji sa sigurnoću i sigurno može razriješiti sve dileme.

Kako napraviti NIFTY test?

NIFTY test se radi na Poliklinici Sunce Agram gdje se pacijentici radi UZ pregled, utvrđuje srčana akcija, popunjava on line upitnik, uzima krv i set se odmah šalje u jedan od najvećih svjetskih centara Geneplanet u Hong Kongu. Nakon 15 ak dana stižu rezultati testa i mi obavještavamo pacijenticu. U slučaju da se NIFTY testom utvrdi neka anomalija Poliklinika Sunce Agram je osigurala besplatnu amniocentezu u Rodilištu/Poliklinici Podobnik u Zagrebu kojom se potvrđuje dijagnoza.Kako se ovaj test može raditi od 10 e nedjelje trudnoće imamo dovoljno vremena za donošenje ispravne odluke.

S neinvazivnim testom NIFTY s više od 99% pouzdanošću utvrđujemo moguću prisutnost ili odsutnost trisomije hromosoma 21, 18, 13 i spolnih hromosoma. Šta je to trisomija?

Prim. dr. Taib Delić: Začećem se dobiju 23 hromosoma od oca i 23 hromosoma od majke, oni se kombiniraju i stvara se plod sa skupom od 46 hromosoma u svakoj stanici. Trisomija se događa kada djete na 13,18 ili 21 hromosomu ima tri umjesto normalna dva hromosoma. Na te greške ne možemo uticati i bitno je da roditelji znaju da ništa nisu mogli učiniti prije ili tijekom trudnoće da preveniraju ovaj poremaćaj. Ti poremećaji se zovu Patau, Edwardsov ili Down sindrom i zavisno od toga da li je poremaćaj djelimičan ili potpun ovisi i klinička slika.

Test je i za trudnicu i za plod sasvim bezopasan. Za prenatalna testiranja, koriste se i drugi testovi, koja je prednost NIFTY testa i koje su razlike u odnosu na npr. amniocentezu?

Prenatalni testovi za otkrivanje Downovog sindroma postali su sastavni dio pregleda koji se rade trudnicama. Da bi se izbjegle komplikacije koje su povezane sa amniocentezom ( krvarenje te posljedični gubitak zdravog ploda) razvijene su razne neinvazivne skrining ( probir) strategije. Ti testovi double, tripl, kvadripl, PAPP u kombinaciji sa UZ pregledom imaju približnu stopu detekcije od 90 % sa 5 % lažno pozitivnih rezultata.Iz toga broja proizilazi da će samo jedna od 30 trudnoća kod kojih je taj test pozitivan ( rezultat da je visoko rizična na Down ili neki drugi sindrom) biti potvrđena na amniocentezi. Znači da smo 29 zdravih trudnoća izložili amniocentezi i riziku od gubitka ploda ili isčekivanju poroda u neizvjesnosti. NIFTY je u tim slučajevima metoda izbora kao i kod starijih prvorotki koje se ne žele izlagati riziku amniocenteze. Uglavnom za razliku od svih do sada poznatih testova NIFTY testom se mogu utvditi hromosomske anomalije u trudnoći bez ikakvog rizika za majku i bebicu.

Koja je cijena ovog testiranja u Poliklinici Sunce?

Cijenu je formirao Geneplanet i ona za BiH i regiju iznosi 1390 KM.