Sreća i blagoslov
26

Savjeti za uživanje u majčinstvu u prvoj sedmici djetetovog života

S.H.P.
Ilustracija: Shuttestock
Ilustracija: Shuttestock
Porodile ste se i idete kući s djetetom? Možda ćete biti uplašene jer ne znate šta možete očekivati prvih sedmica s novim članom vaše porodice. Neki će vam reći kako je prvih šest sedmica najteže, drugi da su to prve dvije sedmice, no bilo kako bilo ne zaboravite da je dolazak bebe u vaš dom je sreća i blagoslov.

Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da u potpunosti uživate u majčinstvu prvih sedmica.

Rođenje djeteta će svakako promijeniti vaš život, a osim toga osjećat ćete i mnogo veću odgovornost. Prve sedmice s vašom bebom su posebni trenuci i ne postoji način da se na njih pripremite, ali uvijek sebi možete olakšati.

Prije nego dovedete bebu kući pripremite stvari koje će joj biti potrebne. Dakle, trebat će vam pelene, vlažne maramice, krema, lijepa i topla odjeća, pribor za dojenje, krevetić, pokrivači, sredstva za njegu bebe poput šampona, pudera i ulja.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Osim toga, kada dovedete bebu kući pokušajte da ne paničite i da se ne stresirate. Opustite se i sjetite se da je svaki trenutak s vašom bebom blagoslov. Ne mijenja se samo vama život, već i bebi koja se pokušava prilagoditi na novi svijet. Ako vaša beba plače cijelu noć, zagrlite je i smirite.

Potrudite se da bebi uvijek bude toplo. Kada su krevetići u pitanju najbolje bi bilo da imate prenosivu ležaljku jer će ona vašoj bebi pružiti osjećaj sigurnosti a i uvijek joj možete biti blizu.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Naučite da dojite novorođenče. Možda će u prvim danima biti teško. Možda će vas boljeti grudi prvih nekoliko sedmica. Stoga se preporučuje da prije nego vaša beba dođe kući uzmete nekoliko časova dojenja. Osim toga kupite odjeću koja će vam olakšati dojenje.

Ne zaboravite da vaša beba nije toliko krhka koliko mislite. Morate se opustiti, odmoriti i naći vremena da se mazite s bebom. I na kraju, dozvolite sebi da ponekad budete lijeni i uživajte u svakoj sekundi prve djetetove sedmice kod kuće.