Nova istraživanja
4

Savjeti za trudnice: Kako smanjiti jutarnju mučninu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osjećaj mučnine kod trudnica ne javlja se samo ujutro, može se pojaviti i u ostalim dijelovima dana. Mučnina tokom trudnoće obično se povezuje s povećanjem nivoa estrogena, niskim nivoom šećera u krvi i većom osjetljivošću na neke mirise.

Kako piše Medical News Today, mučnina je najčešća u prvom trimestru trudnoće, a treba očekivati da će se sporadično javljati i u drugom. U posljednjoj fazi trudnoće mučnine su veoma rijetke.

Ako je vjerovati najnovijim istraživanjima, mučnina i povraćanje u trudnoći iznimno su dobar znak koji ukazuje na vrlo malu mogućnost za abortus.

Donosimo vam deset načina kako smanjiti neugodnosti tokom trudnoće kada je riječ o pojavi osjećaja mučnine.

Odmarajte se

Izuzetno je bitno da trudnice imaju kvalitetan san noću. One žene koje su radile noćne smjene i koje nisu navikle na spavanje trebaju se navići na ovu vrstu odmora. Ranije liježite i budite se ranije, a izbjegavajte tablete za spavanje, osim u slučaju da vam ih je ljekar preporučio.

Jedite pažljivo

Masna, začinjena hrana i kofein povećavaju šansu za neželjenim djelovanjem želučane kiseline pa je stoga preporučljivo ovu hranu maksimalno izbjegavati. Također, uopćeno jedite manje porcije hrane, ali nikako nemojte gladovati.

Grickalice možete uzeti rano ujutro kako biste smanjili osjećaj gladi, a za doručak jedite što više voća, povrća i žitarica. Za večeru je važno da jedete visokoproteinske namirnice koje će vam tokom noći održati optimalan nivo glukoze u krvi.

Isto tako, preporučuje se da jedete hladnu hranu kako biste izbjegli mučninu prouzrokovanu mirisom hrane.

Budite fizički i psihički aktivni

Naučno je dokazano da kretanje smanjuje mučninu tokom trudnoće, ali također igranje igrica, čitanje knjige ili gledanje TV-a može imati blagotvoran učinak u izbjegavanju nagona na povraćanje tokom trudnoće.

Uzimajte dosta tečnosti

Za opću zdravstvenu dobrobit bitno je uzimati dosta tekućine, a posebno tokom trudnoće.

Zna biti vrlo nezgodno siliti sebe da pijete više tečnosti nego vam to tijelo traži, ali znajte da ćete time znatno smanjiti mučninu.

Dodavanje jabukovog sirćeta ili meda u vodu može također biti djelotvorno.

Koristite đumbir i čajeve na bazi mente

Đumbir je izuzetno dobra namirnica za probavu i smanjivanje nelagodnosti u stomaku, a studije pokazuju da je dobar i u ublažavanju simptoma mučnine. Možete ga jesti sirovog ili dodati komad u vodu ili čaj. Možete praviti i kolače na bazi đumbira.

Isto tako, čaj od mente može biti izuzetno dobar za ovaj problem.

Nosite udobnu odjeću

Uska i neudobna odjeća može pogoršati mučninu, stoga nosite što udobniju odjeću.

Konzumirajte dosta vitamina i hranjivih suplemenata

Najprije treba istaći kako trudnice trebaju biti iznimno oprezne kada je riječ o uzimanju dodataka prehrani. Ako koristite vitamine, uzimajte ih tik prije užine, a jedan od najučinkovitijih vitamina protiv mučnine je vitamin B6.

Suplementi željeza koji se propisuju tokom trudnoće mogu ponekad dovesti do mučnine. Ako dođe do toga, ljekar može propisati drugi lijek iste vrste ili manju dozu. Uzmite suplemente željeza sa sokom od narandže ili drugog pića s vitaminom C kako biste povećali apsorpciju.

Izbjegavajte dug rad na računaru

Kompjuterski monitor isijava ogromnu količinu svjetlosti koja može dovesti do nagona na povraćanje pa pokušajte što više reducirati rad na računaru.

Prepoznati "okidače"

Jutarnja mučnina, kao što smo prethodno naveli, povezana je s povećanom osjetljivošću na miris. Neki jaki mirisi mogu pogoršati simptome, ali mirisi kao što su ekstrakt limuna i ruzmarin mogu pomoći. Trudna žena će sama naučiti da prepozna koji su "okidači" koji dovode do epizoda mučnine, a samim tim će ih i izbjegavati.

Samopomoć kod refluksa kiseline

Povremeno mučnina i povraćanje mogu biti povezani s vraćanjem želučanog sadržaja, tj. podrigivanjem. U tom slučaju najbolje se obratiti ljekaru koji će vam preporučiti adekvatne antacide kojim ćete suzbiti ovaj problem.

Bitno je naglasiti da i neke alternativne metode mogu pomoći, a tu se ističe akupresura, tj. primjena pritiska na posebne dijelove tijela.