Budite strpljivi
27

Savjeti koji će vama i vašem djetetu pomoći prilikom boravka u bolnici

L. R.
Dozvolite djeci da ponesu svoju omiljenu igračku © Shutterstock
Dozvolite djeci da ponesu svoju omiljenu igračku © Shutterstock
Pomisao na odlazak u bolnicu ili kod liječnika mnogim roditeljima stvara stres i nelagodu. Međutim, postoje savjeti koji bi vam mogli pomoći da boravak u bolnici s vašom djecom bude manje stresan.
Za početak morate pripremiti sebe na sve što može uslijediti. Morate biti svjesni da ste vi glavni izvor podrške i brige o djetetu. Pripazite kako se ponašate pred djetetom, jer dijete upija prvenstveno ponašanje i reakcije svojih roditelja.

Potom pripremite dijete na odlazak u bolnicu. Najbolje bi bilo kada biste nekoliko dana prije objasnili djetetu gdje ide i šta se očekuje od njega. Nemojte ga plašiti detaljima, ali nemojte ni lagati da ih neće boljeti. Time ćete steći povjerenje kod svog djeteta.

Očekujte da će dijete često imati ista pitanja u vezi s odlaskom kod liječnika ili u bolnicu pa se zbog toga naoružajte strpljenjem, jer će se neka pitanja ponavljati. Objasnite djetetu da mu se neće ništa loše dogoditi i da ćete sve vrijeme biti uz njega.

Igra je najbolji način kako ćete neke stvari objasniti. Nije loše kupiti set za liječenje s kojim ćete objasniti kako će liječnik liječiti. To će djetetu olakšati, jer će se upoznati s novom materijom i imat će osjećaj kontrole.

Uključite dijete u organizaciju pred odlazak u bolnicu kao da idete na neki izlet. Neka spakuje svoju odjeću, omiljenu igračku i stvari koje inače pomažu kada se vaše dijete ozlijedi kao npr. neke kremice ili flastere.

Na kraju spakujte i neke društvene igre, knjige, slikovnice i bojanke kako vam ne bi bilo dosadno tokom boravka u bolnici. Čitajte zajedno, gledajte neke slike i crtajte. Nije isključeno da ćete dijeliti bolničku sobu s još nekim roditeljima i djecom, pa ponesite nešto za više osoba kako bi djeca imala zajedničku aktivnost.