Uspješnija in vitro oplodnja
7

Šanse za začeće djeteta su veće uz fizičku aktivnost

Klix.ba
Bavljenje vrtlarstvom, kućanskim poslovima ili odlazak u šetnju su stvari koje mogu pomoći da se utrostruči mogućnost za postizanje cilja in vitro oplodnje (IVF).

Žene koje su kroz život bile aktivne i došle u godine kada trebaju zatrudnjeti, mnogo lakše će to postići nego žene koje se nisu bavile bilo kavim fizičkim aktivnostima.

Naučnici su se dugo bavili time da li fizička vježba pomaže ili ometa šanse za trudnoću, bilo prirodnim ili putem IVF-a. Neko vrijeme istraživanja su bila oprečna, pa su neka pokazivala da fizička aktivnost povećava šansu za oplodnju, dok su druga pokazivala da šteti ili da nema nikave razlike.

Međutim, naučnici sada tvrde kako su došli do pouzdanih otkrića i dokaza da žene koje radije izađu prošetati ili urade neki posao u kući ili u bašti imaju veću šansu da začnu djete nego one koje puno sjede. Ovo pokazuje istraživanje i praćenje 87 žena koje su podvrgnute IVF-u.

Istraživanje o utjecaju fizičke aktivnosti na začeće rađeno je na Univerzitetu Sjeverna Karolina u SAD-u, a bit će detaljnije prezentirano iduće sedmice na konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Diegu, prenose britanski mediji.