Bebe
7

SAD: Učetverostručio se broj beba ovisnih o drogama u posljednjoj deceniji

Klix.ba
Broj beba ovisnih o drogama u SAD-u učetverostručio se u posljednjih 10 godina, navodi se u novim izvještajima. Za ovo povećanje krivi se rastuća epidemija korištenja tableta protiv bolova i heroina u SAD-u.

Svako pola sata u SAD-u se rodi beba ovisna o drogi jer je njena majka bila ovisna, navodi se u izvještaju objavljenom u žurnalu New England Journal of Medicine. Ova djeca se rađaju sa simptomima krize jer su postala ovisna o drogama poput heroina ili metadona dok su bila u utrobi.

"Plaču veoma stresno, piskavo i nijedan način tješenja ne pomaže. To je tragično jer u takvim situacijama imamo majke koje su ovisne o drogi. To zvuči loše i borimo se protiv prirodnog impulsa da okarakterišemo majku kao lošu i bebu kao žrtvu", rekao je dr. Paul Winchester.

Veliki problem je u Indiani gdje majke nadrogirane dolaze u bolnicu.

"Imamo situacija gdje majke priznaju da su koristile droge pred sami porođaj. Te bebe u toku od 12 do 24 sata pokazuju krizu plačući i povraćajući. To je veoma bolan i složen proces za njih i stvarnost je takva da im moramo dati drogu kako bismo ih polako počeli skidati s nje", rekla je dr. Veronica Guilfoy.

Jessica Barnes bila je ovisna o tabletama protiv bolova kada je saznala da je trudna. Tada je prešla na metadon kako bi se odvikla, ali to je značilo da je njeno nerođeno dijete postalo ovisno o drogama. Kada je Elijah rođen odmah je pokazao znakove ovisnosti.

"To je strašno. Ne znate šta se moglo desiti. Stvari su se u trenutku mogle promijenti nagore. Ne želite da vaše dijete prolazi kroz to. Ali drago mi je da je dobio potrebnu pomoć. Uvijek ću osjećati krivnju, ali morate sebi oprostiti", rekla je.

Međutim, ovisnost u ranim danima može ostaviti trajni trag na djetetu. U najgorem slučaju može promijeniti DNK bebe.

"Te promjene mogu postati nasljedne i prenositi se s generacije na generaciju. Nismo znali to, ali sada znamo da je moguće", rekao je dr. Winchester.