Bebe
27

Roditelji, ne trebate brinuti kada će dijete prohodati

Klix.ba
Roditelji se ne trebaju brinuti kada će njihove bebe prohodati, tvrde naučnici

.Ističu kako godine u kojima dijete prohoda imaju vrlo malo utjecaja na njihov budući život.

Studija je otkrila kako mala djeca koja počinju hodati u devetom mjesecu nisu naprednija od djece koja prve korake naprave kasnije.

Također, bebe koje sjede bez pomoći ranije nemaju veliku šansu da budu razvijenija, navodi se u novom istraživanju objavljenom u žurnalu Acta Paediatrica.

Nakon što su pratili inteligenciju i koordinaciju više od 200 beba do njihove 18. godine, švicarski naučnici su zaključili da ima male ili nikakve povezanosti između prvog koraka i daljnjeg razvoja.

"Vrijeme zaista nije bitna odrednica. Djeca koja ranije prohodaju nisu ništa pametnija i nemaju bolju koordinaciju od druge", rekao je glasnogovornik tima.

Istraživači Dječije bolnice Zurich pratili su razvoj 222 zdravih beba rođenih u periodu 1978. do 1993. godine. Djeca su pregledana sedam puta tokom prve dvije godine života i radila su test balansa, koordinacije i inteligencije do 18. godine.

Njihovi roditelji su zabilježili datum kada su njihova djeca mogla sjediti bez ičije pomoći i napravila najmanje pet koraka bez da se čuvaju za nešto. U prosjeku, djeca su počela sjediti sa šest i po mjeseci, ali neka su uspjela i u četvrtom mjesecu, dok su neka to mogla tek nakon prve godine.

Najčešće su prohodali s 12 mjeseci, ali rezultati su se kretali u rasponu od 8,5 do 20 mjeseci.

"Stalno vidim kako su roditelji zabrinuti zašto njihova djeca još nisu prohodala ili to uče sporije od svojih vršnjaka, te su zabrinuti kako će to utjecati na njihov razvoj. Istraživanjem smo dokazali da nema povezanosti između prvih koraka, inteligencije i koordinacije u budućem životu", rekao je prod. Mitch Blair te poručio roditeljima da djecu odvedu doktoru tak u slučaju da djeca ne prohodaju ni u 18. mjesecu.