Bebe
3

Prva banka majčinog mlijeka otvorena u New Yorku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prva neprofitna banka majčinog mlijeka otvorena je u srijedu u američkoj saveznoj državi New York kako bi prijeko potrebno mlijeko mogle dobiti bebe čije majke im ga ne mogu pružiti.

Organizacija prikuplja, svrstava i pasterizuje majčino mlijeko od donatorki te ih onda šalje svuda širom države prijevremeno rođenim bebama.

Erica Hankinson, koordinatorica donorki u New York Milk Bank, rekla je za Independent da se žene koje se prerano porode često suočavaju sa dosta stresa te njihova tijela nisu spremna da počnu proizvoditi mlijeko. Jedna od deset beba rodi se prijevremeno, dodala je ona.

Roditelji djece rođene prijevremeno su zahvalni za novu banku, ali postoje poteškoće sa pronalaženjem donatorki.

Centar treba oko 5.915 litara mlijeka kako bi nahranio najrizičnije bebe u saveznoj državi New York. Hankinson kaže da jedan posto žena koje mogu proizvoditi mlijeko se odlučuju da doniraju.

"Sretni smo i vidimo porast u broju žena koje nas zovu radi donacija, što je divno. Stvarno želimo da to bolnice prihvate", rekla je Hankinson.

Donorke ne dobijaju novac, a moraju zadovoljiti stroge kriterije kako bi mogle donirati, kao da ne konzumiraju duhan i druge supstance koje bi mogle biti štetne za bebu.

Majčino mlijeko pruža najbolju ishranu za bebe i štiti od brojnih infekcija opasnih po život, posebno kod osjetljive nedonoščadi. Zbog toga je bitno postojanje jednog ovakvog centra, pogotovo za one bebe koje su rođene prije vremena.