|

Pročitajte koje lijekove trudnice ne smiju uzimati u prvom tromjesečju trudnoće

Pročitajte koje lijekove trudnice ne smiju uzimati u prvom tromjesečju trudnoće
2
D
DP
20.2.2020. u 13:06
7
komentara
2

dijeljenja
Pročitajte koje lijekove trudnice ne smiju uzimati u prvom tromjesečju trudnoće Ilustracija: Shutterstock
Uzimanje određenih antibiotika tokom prvog tromjesečja trudnoće povezano je s povećanim rizikom za prisutnost urođenih mana kod djece, pokazalo je novo istraživanje.
Istraživanje koje je objavljeno ove sedmice u medicinskom časopisu BMJ otkrilo je da postoji povećan rizik za prisutnost urođenih mana kod djece čije su majke pile makrolide u prvom tromjesečju trudnoće, u usporedbi s majkama kojima je prepisan penicilin.

Makrolidni antibiotici eritromicin, klaritromicin i azitromicin, koriste se za liječenje infekcija poput upale pluća, bronhitisa, urinarnih, kožnih i seksualno prenosivih bolesti. Često ih prepisuju pacijentima koji su alergični na penicilin. Studija je pokazala da su makrolidi najčešće prepisivani antibiotici u zapadnim zemljama.

Studija je analizirala zdravstvene podatke djece (104.605) koja su rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, u razdoblju između 1990. i 2016. godine, a čije su majke u trudnoći koje su pile penicilin ili makrolide. Istraživači su tražili urođene mane i neurorazvojne poremećaje koji su dijagnosticirani kasnije u djetetovom životu.

"Studija je otkrila da prepisivanje makrolida trudnicama tijekom prvog tromjesečja povećava rizik od većih malformacija, na 28 od 1000 rođenih beba, u usporedbi s 18 na 1.000 rođenih beba, čije su majke pile penicilin. Rizik od srčanih deformacija je najveći", prenosi CNN.

Studija nije otkrila vezu između makrolida i neurorazvojnih poremećaja. Ne postoji ni povećan rizik za pojavu urođenih mana, ako je žena pila makrolide prije nego što je zatrudnjela. Profesorica Ruth Gilbert, jedna od autorica istraživanja, rekla je da je ovo mali, ali značajan porast rizika i da na temelju njihovih rezultata, trudnice i njihovi liječnici trebali bi naći zamjenski lijek, ovisno o vrsti infekcije. 

Gilbert je upozorila da postoje rizici i ako trudnica odbije piti antibiotike: "Ako imate bakterijsku infekciju, jako je važno piti antibiotik jer infekcija sama po sebi može biti jako štetna za vašu nerođenu bebu".

Istraživanje je temeljeno na seriji analiza široke zdravstvene baze liječnika opće medicine u Velikoj Britaniji. Gilbert je rekla da još veći skup podataka može dati bolji uvid, u rijetke urođene mane i druge ishode, koje mogu prouzrokovati određeni antibiotici.

U istraživanju su naveli da je Švedska 2005. godine upozorila na upotrebu eritromicina tokom prvog tromjesečja trudnoće, nakon što je u izvještaju utvrđena veza između lijeka i srčanih mana. Regulatorni organi u SAD-u i Velikoj Britaniji upozoravaju da odrasli koji imaju visok rizik od kardiovaskularnih komplikacija, ne bi trebali konzumirati klaritromicin i azitromicin.

Prošlo istraživanje koje je objavljeno u Canadian Medical Association Journalu, otkrilo je da antibiotici, uključujući i makrolide, ako se konzumiraju u ranoj trudnoći mogu povećati rizik od pobačaja.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...