Mame i bebe
35

Pripremite se za dolazak bebe u dom, ove stvari će vam biti potrebne

Piše: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dolazak bebe na svijet jedan je od najradosnijih trenutaka u životu svake žene. Osim devet mjeseci nestrpljivog isčekivanja trenutka kada ćete u ruke primiti svoje čedo, majčinstvo donosi i mnoge obaveze.

Prva od njih je da pripremite stvari koje će vam biti potrebne za bebu kada se budete vratili iz porodilišta u svoj dom. Najvažnije je da se usredotočite na osnovne stvari za bebu poput pelena, dekica i kozmetičkih proizvoda.

"Bebi treba kupka za njegu kože čija pH vrijednost nije veća od pet. Potom će vam biti potrebna bademova krema koja nema nikakvih hemikalija. Majke su sklone pretjerivanju kada je riječ o kupovini stvari za bebu, ali za tim zaista nema potrebe", rekla je babica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice u Sarajevu Binasa Ćorović.

Jedna od najčešćih grešaka koje majke prave jeste i prečesto kupanje novorođenčeta. Bebu ne treba kupati dva puta dnevno kako joj ne bismo skinuli zaštitini omotač s kojim se rodila. Stoga, treba ju kupati jednom dnevno, uvečer ili ujutro.

"Kada je riječ o odjeći, majke trebaju pripremiti benkice koje moraju biti pamučne i bez stopica, jer one uopće nisu udobne za bebu i treba ih izbjegavati. Također, ako je beba rođena u zimskom periodu, ne treba je natrpavati odjećom. Zimi su potrebna dva sloja, a ljeti jedan, mada je najbolje obući dijete onako kako se majka osjeća. Ako je majci toplo, onda je sigurno i bebi", rekla je Ćorović.

Kada je riječ o pripremi pelena, također zavisi od vremenskog perioda kada je beba rođena, ako je rođena u zimskom periodu bebu ne treba stalno presvlačiti, pogotovo ne pet-šest puta dnevno, kako to majke rade.

"Pred spavanje bebu presvucite oko 23 sata i do jutarnjih sati je nemojte dirati, jer joj na taj način stvarate lošu naviku, pogotovo ako je zimski period, kada bebu možete pothladiti i ona onda ne može zaspati. Naravno, ovo ne važi ukoliko beba ima česte stolice", rekla je Ćorović.

Pitanje koje se također često postavlja jeste gdje beba treba spavati. Ćorović savjetuje da beba prvih dana spava u istoj sobi s roditeljima, jer su roditelji ti koji sve vrijeme trebaju paziti na novorođenče.

"Što se tiče hranjenja bebe u toku noći, u prvih pet dana bebu treba ponuditi da doji svaki put kada zaplače, jer se na taj način mlijeko produkuje. Bebu treba hraniti svaka dva sata, čak i ako spava treba je probuditi i ponuditi joj da jede", rekla je Ćorović.

I majke trebaju njegu

Kada je majka u pitanju, potreban joj je gel kojim će tretirati ranu. Patronažna služba je dužna doći dva-tri puta obići porodilju i bebu.

"Higijena rane mora se održavati, rana mora biti čista i suha, jer jedino tako neće dobiti infekciju. Majke sebi moraju pripremiti uloške. Trebaju izbjegavati kreme, one apsolutno nisu potrebne, samo mogu inficirati ranu. Dakle, mlaka voda i dječiji sapun je sve što je potrebno za održavanje rane", navodi Čorović.

Naglasila je da se majke često boje i prve stolice nakon porođaja, jer se plaše da će im popucati konci. Naglašava da oni ne mogu popucati. Također, jedan od znakova za uzbunu je ukoliko majka ne obavlja malu nuždu duže od 24 sata i ukoliko obilno krvari.

"Porođene žene su zdrave žene. One su samo umorne i iscrpljene. Jedino čega se moraju čuvati jeste upala dojke, a trebaju paziti i kada je riječ o hrani. Moraju jesti nešto što je lako svarljivo, što nije prženo i pečeno, nešto što ima malo više proteina, poput supica i lešo mesa. Namirnice koje trebaju izbjegavati su grah, grašak i kupus jer sadrže puno vlakana koja nadimaju, tako da ih trebaju izbjegavati prvih nekoliko dana", rekla je Ćorović.

Također, savjetuje da žene poslije porođaja što više hodaju te da zaborave na ležanje u postelji 40 dana te da što više vode računa o sebi i svom zdravlju.