Sve što je potrebno
4

Pripremite dom za dolazak novorođenčeta

S.H.P.
Roditelji koji željno iščekuju rođenje svog djeteta nekoliko sedmica prije njegovog dolaska na svijet trebali bi pripremiti sve što će im prvih dana biti potrebno za bebu, ali i njih same.

Do tog momenta ste sigurno saznali kojeg je spola beba. Kupili ste sve što je za nju potrebno, a evo kako da vaš dom bude sigurno i udobno mjesto za vašu bebu.

Očistite i dezinficirajte dom

Ovo pravilo je na vrhu stvari koje morate uraditi. Opće je poznato da su novorođenčad posebno podložna različitim bolestima koje uzrokuju bakterije, budući da njihov imunološki sistem nije u potpunosti razvijen. Zato je važno očistiti i dezinficirati kuću za novorođenče.

To morate učiniti prije rođenja djeteta, jer ćete nakon porođaja biti zauzeti brigom o djetetu. Također, možda nećete biti fizički spremni da čistite kuću.

Podovi, prostirke i tepisi moraju biti u potpunosti čisti, jer će za samo nekoliko mjeseci vaše dijete početi puzati i hodati po kući. Zračne filtere također očistite kako se čestice prašine ne bi širile po kući. Kadu dobro dezinficirajte ako ćete bebu kupati u njoj. Zavjese također moraju biti čiste. Sva bebina oprema mora biti čista (dječji krevetić, ljuljačke, bočice, pumpa za izdajanje...).

Pripremite krevetac za bebu

Dječiji krevetac i posteljina za spavanje moraju biti čisti i spremni za upotrebu. Veoma je bitno da bebi osigurate krevetac s dobrim madracem kako bi mirno spavala.

Organizirajte odjeću za bebe

Dječiju odjeću držite u ormarima i kutijama za odlaganje. Prije upotrebe trebali biste ih oprati i opeglati. Odjeću starije braće i sestara također možete koristiti za novorođenče. Osim odjeće, za bebe će vam biti potrebne i trakice za kosu, čarapice i rukavice.

Malim bebama treba puno stvari i bolje ih je pripremiti unaprijed. Pelene, šamponi, kupke i kreme za tijelo samo su neke od stvari koje će vašoj bebi biti potrebne.

Zalihe hrane

Osim pelena i potrepština za bebe, morate se osigurati i zalihama hrane. Ovo je posebno važno za mame koje su imale težak porod i nisu u mogućnosti svako malo izlaziti u kupovinu. Također možete unaprijed napraviti nekoliko obroka koje ćete zalediti, a koje ćete poslije u mikrovalnoj pećnici lako pripremiti.