Čitajte svojoj djeci
27

Priče za laku noć djeluju poput terapije za djecu

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Priče za laku noć mnogima su omiljena uspomena na djetinjstvo. Iako je današnjica zahvaćena velom tehnologije, ovaj ritual ne bi trebao pasti u zaborav, a naročito zato što on utječe na razvijanje mentalnog zdravlja kod djece.

Roditelji često uočavaju vrste neželjenog ponašanja kod svojih mališana, a kako bi to promijenili služe se raznim metodama.

Ipak, niko i ne sluti da pričanje priča pred spavanje može utjecati na to da vaše dijete promijeni svoj pogled na svijet.

Kada im predstave junaka izmišljenog imena i sličnog ponašanja koje žele promijeniti, roditelji kroz priču mogu nagovijestiti promjene koje žele podstići kod djeteta.

"Spomenite djetetu junaka kojeg su roditelji mnogo voljeli. Ispričajte mu o dobrim djelima koja je činio, a onda mu ukažite i na to da je imao neko ponašanje ili greške koje se nisu dopadale njegovim bližnjim. Možete spomenuti i da su oni bili zabrinuti ili tužni zbog njegovog ponašanja - onako kako je u stvarnosti. Zatim smislite kraj u kojem se događa čudo i junak mijenja svoje ponašanje. Neka to bude sretan kraj, gdje se svi raduju i žive u ljubavi".

Mnogi roditelji uspjeli su ovom metodom priča pomoći djeci da preusmjere svoje ponašanje.

Na taj način izbjegavate kažnjavanje i napetu atmosferu, a djetetova ličnost ostat će nenarušena, čak podržana.

Suviše mala, djeca ne mogu jasno vidjeti svoje greške ni ponašanje. Zato, da bi znala razlučiti dobro od lošeg, potrebno im je da u glavi stvore vlastite slike.

Ovaj ritual ne samo da utječe na ponašanje vašeg djeteta, nego i produbljuje vašu povezanost s njim, pomaže mu pri građenju vokabulara i ličnosti.

"Pričama pred spavanje pomažete mu da produbi maštu, ali ga učite i osnovnim ljudskim osjećanjima poput razumijevanja, saosjećanja ili empatije".