Budite oprezni
0

Prakticiranjem jedne navike roditelji mogu dovesti bebu u životnu opasnost

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Roditelji koji svoje bebe ostavljaju u ležaljkama ili ljuljačkama zapravo izlažu povećanom riziku od gušenja ili sindroma iznenadne smrti.
Kako prenosi Mirror, anketa koju je provela organizacija The Lullaby Trust među 1.000 roditelja čije su bebe mlađe od godinu dana, otkrila je da 70 posto ispitanika dopuštalo svom djetetu da spava u kolijevci.

Izvršna direktorica The Lullaby Trusta Jenny Ward ističe da ostavljanje djeteta da spava u nagnutnom ili sjedećem položaju olakšava da glavi da padne što dovodi do suženja njihovih osjetljivih dišnih puteva.

"Bebe su najsigurnije kada spavatju na leđima na čistoj, ravnoj, i čvrstoj površini za spavanje, poput dječjeg krevetića ili Mojsijeve korpe. To ne samo da pomaže u smanjenju rizika od sindroma iznenadne smrti, već također pomaže u održavanju bebinih dišnih puteva otvorenima i čistima."

Trust preporučuje da bebu stavite da spava na leđima i da joj lice bude čisto, bez labave posteljine ili obloženih stranica. Direktorica Ward je rekla da su proizvodi poput ljuljački i kolijevki korisni sve dok je beba budna i pod nadzorom.

"Znamo da bebe mogu i zaspu na mjestima koja nisu predviđena za spavanje. Mnogi roditelji smatraju da su proizvodi kao što su dječje stolice i ljuljačke korisni kada je njihova beba budna i pod nadzorom, ali nisu prikladni za spavanje beba", objasnila je.

Prema Lullaby Trustu, većina (89 posto) iznenadni smrti događa se u prvih šest mjeseci života bebe. Stoga Ward upozorava da svi roditelji moraju biti svjesni kako zaštititi dišne ​​puteve svoje bebe, posebno kada spava. Ako beba zaspi u predmetu koji ih drži u sjedećem položaju, poput ljuljačke ili skakalice, najbolje ih je premjestiti na čistu, čvrstu i ravnu površinu kako bi im dišni putovi ostali otvoreni.

"Čak i ako je beba budna i dalje je važno paziti da im glava nije nagnuta prema naprijed i da im nos i usta nisu prekriveni kako bi im dišni putevi bili slobodni i zaštitili disanje", dodala je.