|

Pogrešna hrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti djeteta

Pogrešna hrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti djeteta
3
Klix.ba
11.1.2013. u 20:03
3
komentara
3

dijeljenja
Pogrešna hrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti djeteta
Trudnice koje jedu previše hrane s pogrešnim nivoom masnoća stvaraju veće šanse da imaju gojazno dijete, upozorili su istraživači.
Visok nivo masnoća u ulju ili orasima može utjecati na tjelesnu težinu djeteta u kasnijim godinama. Naučnici savjetuju da bi žene trebale jesti više ribljeg ulja bogatog omegom 3, što će djetetu dati zdrav i dobar početak u životu.

Istraživači su ispitali masnoću i mišiće 293 djevojčice i dječaka dobi od četiri do šest godina. Otkriveno je da djeca čije su majke tokom trudnoće konzumirale više masnoća imaju više masnog tkiva.

"Ovi rezultati sugerišu da reduciranje konzumacije omega 6 masnoća može imati koristan efekt na tijelo djeteta koje se razvija u majčinoj utrobi", rekao je dr. Nicholas Harvey sa Univerziteta Saouthampton.

Studija govori o utjecaju omege 3 na mišićnu masu djece. Što veći nivo omege 3 unose trudnice bebe će biti manje gojazne i zdravije. Dok se ranije trudnicama preporučivalo da konzumiraju suncokretovo i maslinovo ulje, ova studija govori kako bi ga trebalo izbjegavati tokom trudnoće i okrenuti se ribljem ulju.

"Ovo istraživanje bi trebalo pomoći da poboljšamo zdravlje budućih generacija", rekao je profesor Cyrus.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...