Veza majke i djeteta
184

Pogledajte zadivljujuće fotografije koje prikazuju moć majčinstva

Klix.ba
Postoji bezbroj eseja, knjiga, pjesama i filmova koji opisuju emocije i iskustvo majčinstva, no najčešće su fotografije najbolji način da pokažete njegovu moć. Smatra to i Caitlin Domanic koja više od deset godina fotoaparatom bilježi intimne trenutke majke i djeteta.

"Privukla me veza između majke i djeteta. Danas sa sigurnošću mogu reći da je veliki utjecaj na to imao odnos koji sam imala sa svojom majkom", rekla je Caitlin za Huffington Post.

Imala je samo dvadeset godina kada je ostala bez majke, ali vrijeme koje su provele zajedno znatno je utjecalo na njen profesionalni i privatni život. U posljednjih deset godina napravila je mnogo fotografija koje su fokusirane na vezu majke i djeteta. Serija fotografija koju je nazvala "United We Feed" prikazuje mame koje hrane svoju djecu na različite načine, od dojenja do hranjenja na bočicu.

Prošle godine je s fotografkinjom Jade Beall objavila knjigu fotografija i savjeta o fotografisanju majki u različitim stadijima njihovog života.

"Sve je u detaljima - način na koji beba drži maminu ogrlicu dok jede, način na koji majka dotiče bebine prstiće, način na koji se beba igra s maminom kosom. Pokušavam dokumentovati te detalje koji su svakodnevni i rutinski, a koji jednog dana jednostavno prestanu jer naši mališani brzo rastu", rekla je Caitlin.

Nada se da će njene fotografije potaći majke da što više uživaju u majčinstvu i da snimaju što više fotografija sa svojim mališanima.

"Spontano pravite fotografije, bilježite uspomene i radite to bez oklijevanja. Ne razmišljate o tome kakva vam je frizura i šta ste odjenuli, jer vas vaša porodica voli upravo takve kakve jeste. Radite to često. Vaša djeca će vam jednog dana biti zahvalna", poručila je.