{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Plivanje i strani jezici su samo neke od stvari koje dijete treba učiti od malih nogu

Klix.ba
8.2.2019. u 22:09
2
21
Plivanje i strani jezici su samo neke od stvari koje dijete treba učiti od malih nogu
2
Plivanje i strani jezici su samo neke od stvari koje dijete treba učiti od malih nogu
Ilustracija: Shutterstock
Pri odrastanju, dijete saznaje dosta informacija iz okoline te konstatno uči nove stvari. Često se kaže da mozak djeteta funkcioniše kao spužva. Upravo zbog toga treba rano početi s učenjem nekih stvari koje bi djetetu mogle biti korisne u kasnijem životu.
Neka istraživanja pokazuju da se djeca koja su u djetinstvu učila drugi jezik lakše prilagođavaju promjenama, te imaju bolje pamćenje. Učenje još jednog jezika od malih nogu pomoći će djetetu da kasnije lakše nađe posao i da putuje bez brige o sporazumijevanju. Naučnici sa Univerziteta Rotman tvrde da ljudi koji od malena uče dva jezika imaju manje šanse od razvijanja Alzheimerove bolesti u starosti.

Plivanje i slične aktivnosti uče djecu da vode aktivniji i ispunjeniji život. Plivanje će vašem djetetu otvoriti vrata novih iskustava, te će se ono lakše snaći u bilo kojoj situaciji koja je opasna po njegov ili tuđi život. Ova aktivnost također pomaže njegovom mozgu da brže i bolje radi.

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je navedeno da sviranje instrumenta "odgađa starenje" jer održava neke ćelije u mozgu, te poboljšava dječiju mogućnost multitaskinga. Također, plesanje ima veliki utjecaj na dalji život djece. Ova aktivnost se preporučuje pogotovo kod djece koja su hiperaktivna. Dokazano je da muzika pomaže u razvijanju kreativnosti, motoričkih sposobnosti te gradi samopouzdanje. Ples i muzika će također upoznati dijete sa različitim kulturama, pomoći im da imaju otvorenije stavove i više samopouzdanja.

Recikliranje i čišćenje su samo još neke od aktivnosti koje dijete treba praktikovati od malih nogu. Na ovaj način se ono brine o svojoj okolini, bilo da je u pitanju eksterijer ili enterijer. Stvara osjećaj za higijenu i nastavlja živjeti prema onome što je naučio, čuvajući tako okolinu i usmjeravajući i ostale da čine isto.

Iako su djeca mala da bi odmah naučila kuhati, veoma ih je važno uključiti u takve aktivnosti na vrijeme. Ako od malena počnu pripremati svoja jela, vrlo je vjerovatno da će kasnije u životu rijeđe konzumirati brzu hranu ili nešto nekvalitetno. Također, na ovaj način će razviti čula i više će eksperimentisati u kuhinji.

Važno je naučiti djecu da je novac sredstvo, a ne nagrada, te da nije bitno samo uštedjeti nego i pametno potrošiti ono što uštedite.

Objasnite svom djetetu da nije moguće biti sretan 24 sata u svakom danu, te da će imati periode u životu kada neće baš sve biti tako bajno. Veoma je važno da vaše dijete zna prepoznati ovakve osjećaje, priznati ih samom sebi i izboriti se sa njima na ispravan način. Razvijte emocionalnu inteligenciju vašeg djeteta na vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: