Otklonite sumnju
22

Pet znakova koji otkrivaju da dijete još nije spremno za brata ili sestru

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Roditelji se često pitaju kada je pravo vrijeme za drugo dijete, jesu li spremni i oni i ostali članovi porodice na prinovu.

Nakon što preispitaju vlastite mogućnosti dogodi se i da preispituju spremnost prvorođenog djeteta. Stručnjaci objašnjavaju kako postoje jasni znakovi koji pokazuju da dijete još uvijek nije potpuno spremno za brata ili sestru.

Psihijatar Alex Dimitriu objašnjava da čak i ako ne planirate zbog toga odgoditi trudnoću trebate pripremiti starije djeteta za promjene koje bi mogle uslijediti.

''Pitanje odlučivanja za još djece trebalo bi biti utemeljeno na stabilnosti i sreći trenutnog stanja stvari. Ako su svi sretni, uče i dobro komuniciraju, onda je to dobra odluka. S druge strane, ako problemi već postoje, može doći do određenih problema'', dodaje.

Prije dolaska novog člana porodice trebala bi postojati stabilnost u dosadašnjoj porodici.

"Ta je stabilnost ukorijenjena u zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta, stoga je važno osigurati da su njihove emocionalne potrebe zadovoljene dok vaša obitelj raste. Promatranje njegovog ponašanja i navika u potrazi za naznakama kako se osjeća odlično je mjesto za početak", nastavlja.

Prema njegovom psihijatra neki znakovi jasno ukazuju da vaše dijete još uvijek nije spremno za brata ili sestru. Ovo su znakovi koji će dati odgovor na vaše propitivanje da li je dijete spremno za novog člana porodice:

  • još uvijek spava s vama u krevetu

  • još uvijek dojite

  • ne razumije da su male bebe ''dosadne''

  • nije naučilo provoditi vrijeme bez vaše prisutnosti

  • uporno govori da ne želi brata ili sestru