Bebe
0

Pet savjeta za sigurnu trudnoću

Sarajevo-x.com
Nekim ženama je veoma lako zatrudnjeti, dok neke imaju velikih problema da to postignu. Nekada su potrebni i mjeseci zbog nekoliko rozloga koji uključuju spore i malobrojne spermatozoide.

U nekim slučajevima kada priroda treba pomoć, ako se vi i vaš partner ne trudite dovoljno, trudnoću je veoma teško postići.

Kada se govori o najboljim položajima za zatrudnjivanje, glavno pravilo je da sjeme mora biti što bliže grliću maternice.

Sposobnost postizanja trudnoće ima veze sa životnim vijekom ženskog jajašca i muškog spermija. Kada jajašce izađe iz jajnika, nastupa faza koja se zove ovulacija. Jajašce započinje svoj put niz jajovod do maternice. Jajašce preživljava obično do 24 sata, a spermiji od tri do pet dana u ženskom tijelu. Spermiji moraju biti što bliže jajašcetu kako bi se spojili prije nego ono postane beskorisno.

Neki ljudi se ne slažu sa tvrdnjom da položaji u seksu imaju veze sa trudnoćom. Logičan zaključak je da ovo zapravo ima smisla, jer određeni položaji omogućavaju da se sjeme u najkraćem roku spoji sa jajašcem.

Ova metoda se pokazala posebno efikasnom kod parova koji imaju poteškoća sa postizanjem trudnoće. Prvi savjet je da se izbjegnu položaji koji najmanje izlažu grlić maternice muškom sjemenu. Također, treba izbjegavati položaje koji su protivni sili gravitacije, kao što je položaj stojeći, sjedeći ili kada je žena u gornjem položaju. Umjesto toga, potrebno je maksimalno smanjiti količinu sjemena koje se zbog gravitacije spušta prema dolje i izlazi iz vagine.

Ženski kukovi bi trebali biti pozicionirani tako da sjeme koje u vaginu dospije ostane u njoj kako bi spermiji imali vremena dođi do grlića maternice.

Kako bi se to postiglo, postoji nekoliko idealnih položaja.

Misionarski položaj je položaj u kojem je muškarac gore. Žena na ovaj način može najlakše zatrudnjeti. Ovaj položaj omogućava dublju penetraciju i odlaganje sperme što bliže grliću maternice.

Podizanjem kukova koje se može ostvariti postavljanjem jastuka ispod žene može biti od koristi jer na pravi način izlaže grlić maternice.

Pseći položaj je položaj u kome muškarac vrši penetraciju odstraga. Ovaj položaj se također preporučuje jer se sjeme odlaže veoma blizu grlića maternice, čime se povećava šansa za trudnoću.

Položaj sa strane (side-by-side) također u velikoj mjeri otkriva grlić maternice i omogućava odlaganje sjemena u neposrednoj blizini.

Orgazam nema veze sa položajima tokom seksa, ali neki naučnici naglašavaju da je ženski orgazam jako bitan za trudnoću. Prema istraživanju, orgazam uzrokuje kontrakcije koje guraju sjeme prema grliću maternice, što uveliko povećava šanse za trudnoću.