Mali genijalci
2

Omiljene igračke mališana mogu upućivati na njihovu nadprosječnu inteligenciju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Igračke s kojima se igraju djeca mogu upućivati na njihovu nadprosječnu inteligenciju.

Naime, ukoliko se vaše dijete često igra s figuricama dinosaurusa, stalno vam priča o njihovim lovačkim sposobnostima i prosto ih obožava, to je znak da je inteligentnije od većine.

Svako treće dijete uzrasta između dvije i šest godina razvija snažnu fiksaciju na temu poput astrologije, konja ili pak dinosaurusa. Dok djevojčice lako zalutaju u svoj svijet mašte i fantastičnih igara, dječaci su često kao spužve koje upijaju sve oko sebe. A dinosaurusi su im omiljena tema.

Temu svoje snažne fiksacije mališani biraju sasvim nezavisno od interesovanja roditelja. Zbog velike žeđi za znanjem mali ljubitelji dinosaurusa, ili pak konja, zvijezda i tome slično, intuitivno poboljšavaju svoje kognitivne sposobnosti.

Kad je riječ baš o dinosaurusima, naučnici su primjetili povećanu sposobnost koncentracije, veću pažnju i veći kapacitet obrade informacija kod dječaka. Dali su objašnjenje za to: izumrli dinosaurusi nisu dio prirodnog svijeta djece, pa je potrebno temeljno istraživanje da bi se nešto saznalo.

To istraživanje djeci automatski pruža određene sposobnosti koje će im kasnije olakšati početak školovanja. Iako roditelji očigledno nemaju veliki uticaj na odabir teme, naučnici tvrde da je njihova podrška jako bitna da bi se kod djece održala zainteresovanost. Dijete se samo uz dovoljno smjernica može uživjeti u svoj hobi, posebno ako još ne zna čitati.

To dovodi do zaključka da je dobro da roditelji djeci čitaju knjige posvećene ovim bićima, mogu s njima da gledaju dokumentarce ili da ih odvedu u prirodnjački muzej. Tako će djetetu učenje biti zadovoljstvo i zabava.