Nova praksa u bh. bolnicama
1

Očevi sve hrabriji, dolaze na porode

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako na našim prostorima još uvijek postoji čvrst stav da trudnice trebaju na svijet donijeti novi život bez prisustva svojih muževa, iskustva sa porodilišta u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu govore da je sve više hrabrih muškaraca koji žele sa budućim majkama zajedno podijeliti taj trenutak.

Ova praksa, koja je već dugi niz godina ustaljena u zapadnim zemlja, u Sarajevu se prvi put počela provoditi nakon rata na Ginekološko-akušerskoj klinici u sklopu Opće bolnice Abdulah Nakaš. Na početku su to bili bračni parovi koji su neko vrijeme živjeli u inostranstvu, gdje su se upoznali sa savremenim tekovinama u medicinskoj praksi, te su nakon povratka u BiH nakon rata tražili da prisustvuju porodima. Prvi par u Sarajevu koji je obavio porod kojem su prisustvovali oba roditelja bili su direktorica Kid's festivala Suzzane Prahl Landžo i njen suprug Samir Landžo. Danas je to, kaže direktorica klinike doktorica Jasmina Gutić, uobičajena praksa i u ovom porodilištu.

"Nakon što smo obavili takav jedan porođaj, uvidjeli smo da zaista funkcioniše i s tim smo nastavili i kada smo se prebacili u nove i uslovnije prostorije. Za takve porođaje počeli su se interesovati ne samo ljudi koji su boravili u inostranstvu, već i domaći očevi“, ispričala je doktorica Gutić za Sarajevo-x.com.

No, svemu ovome je prethodila "Škola za buduće roditelje", koju je pokrenula doktorica Gutić zajedno sa Gender centrom FBiH, a u sklopu koje su ljekari i medicinske sestre Opće bolnice budućim roditeljima održali seriju predavanja o temama kao što su trudnoća, zdravo roditeljstvo, te uloga oca i majke u odgoju djeteta.

"Ta škola mi je dala ideju da što više uključim očeve u sam proces trudnoće, pa makar kroz savjetovališta za trudnice, u kojim smo uvijek poticali buduće majke da dolaze sa svojim muževima. Otac treba da učestvuje u životu djeteta od prvog dana. To je vrlo bitno zbog emocionalne i svake druge veze i odgovornosti koju donosi nova funkcija“, kaže Gutić.

Ona napominje da je korist od prisustva oba roditelja na porođaju višestruka, što su potvrdila i pozitivna povratna iskustva porodica koja su se odlučila na ovaj korak.

"Možemo očekivati da će to biti zdrava porodica jer je postavljena na zdravim osnovama. Porodica nije samo majka, porodica nije samo otac, već su to oba roditelja. Naravno, to je uvijek individualna odluka, ali ja svim očevima koji me pitaju za savjet kažem da bi trebali prisustvovati porodu. Rođenje djeteta je najveličanstveniji čin prirode, zašto ga onda roditelji ne bih zajedno podijelili? Naša iskustva su daleko bolja kad su prisutna oba roditelja, nego kad je žena sama. Ona dobija psihičku, fizičku i emocionalnu podršku“, ističe doktorica i navodi da do sada očevi nisu imali kakvih negativnih iskustva ili neprijatnosti, pa čak ni kad bi se tokom poroda pojavile komplikacije.

Prema iskustvu doktorice Gutić, ostale bolnice koje žele uvesti ovu praksu imaju objektivne kadrovske i prostorne prepreke. Ta vrsta porođaja ne obavlja se rutinski, potrebno je veća motivisanost i spremnost osoblja, bolji uslovi na klinici. Iako se u pojedinim zemljama u regionu prisustvo oca dodatno naplaćuje, na porodilištu u bolnici Abdulah Nakaš ta vrsta poroda se obavlja potpuno besplatno.