Odmor za mame
60

Očevi bi uskoro mogli dojiti bebe umjesto majki

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Britanska studentica Marie-Claire Springham dizajnirala je spravu za hranjenje na prsima koja će omogućiti svim očevima da doje svoje bebe. Sprava bi se na tržištu trebala pojaviti 2023. godine.

Iako je roditeljstvo danas gotovo ravnopravno, majke su te koje ipak više vremena provode s djecom. Naime, istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Marriage and Family pokazalo je da žene na kućne poslove, posao i brigu o djeci nakon rođenja djeteta troše 21 sat više, a muškarci samo 12,5 sati više, prenosi Parents.

Jedan od faktora zbog kojeg su žene više u poslu je dojenje. Međutim, ovo bi se moglo promijeniti zahvaljujući spravi koju je osmislila britanska studentica Marie-Claire Springham, takozvanoj opremi za hranjenje na prsima koja bi trebala postati dostupna na tržištu u roku od pet godina.

Ova oprema omogućila bi očevima zalihu hormona progestina koji bi trebali početi uzimati jednom dnevno kada saznaju da su njihove supruge trudne. Progestin inače potiče razvoj mliječnih žlijezda.

Šest sedmica prije rođenja bebe očevi bi trebali početi uzimati još jedan hormon naziva domperidon, a koji stimulira prolaktin, hormon koji potiče proizvodnju mlijeka.

Foto: Parents.com
Foto: Parents.com

U setu opreme nalaze se i neki dijelovi poput pumpice i prsluka nalik grudnjaku.

"Bila sam šokirana kada sam saznala da više od polovine žena doživljava emocionalne probleme nakon poroda ili tokom trudnoće. I očevi često pate, osjećaju se isključenima i strahuju da se neće moći nositi s novonastalom situacijom. Okidač za depresiju često je pritisak na majke zbog dojenja pa sam osmislila ovaj komplet koji bi trebao pomoći parovima da budu još ravnopravniji i da si međusobno pomažu", rekla je Marie-Claire Springham za Parents.

Springham tvrdi da je ovaj komplet osmislila kako bi očevi prvih šest mjeseci preuzeli brigu o bebi kako bi majke bile manje pod pritiskom zbog obaveza koje im se kao roditelju nameću.

iako njen proizvod još uvijek nije dostupan, dobio je nagradu za najbolji dizajn na Meaning-Centred Design Awards u Londonu.