{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja

S
6.7.2010. u 14:22
0
1
Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja
0
Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja
Sad već davne 1989. godine UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) su prihvatili "Deset koraka do uspješnog dojenja", a 1991. godine donesena je "Deklaracija Innocenti o zaštiti, poticanju i promicanju dojenja", kao odgovor na sve očitiji agresivni prodor proizvođača mliječne formule, koji su tokom niza godina doveli do drastičnog smanjenja dojenja u cijelom svijetu.
Ovakva situacija uticala je i na usvajanje i kreiranje Međunarodnog kodeksa za zabranu reklamiranja adaptirane mliječne forumle, koji je danas dio zakonodavstva većine evropskih država.

Ali ova situacija izrodila je još nešto: 1992. godine prvi put je obilejžena Svjetska sedmica dojenja. Danas, sedmicu dojenja u periodu od 1. do 7. augusta obilježava preko 120 svjetskih zemalja.

Počev od 2001. godine, a zahvaljujući angažmanu Udruženja za unaprjeđenje dojenja IBFAN BIH i UNICEF-a, Svjetska sedmica dojenja obilježava se i u Bosni i Hercegovini.

Ove godine udruženje DjeCa u saradnji sa forumima i portalima širom BiH organizuje po prvi put kampanju u okviru manifestacije obilježavanja sedmice dojenja pod nazivom Dojenje je In – zajedno do cilja.

Ovoj kampanji su se do sada priključili Centar “Fenix” iz Sanskog Mosta, portal ringeraja.ba, portal gugu.ba, portal zenicaonline.ba, forum bh.mama.org, forum bebano.com. Medijski pokrovitelj kampanje i manifestacije su Televizija Sarajevo i portal Sarajevo-x.com.

Tema ove svjetske sedmice dojenja je "Dojenje na babyfriendly način, i pod ovim nazivom će se obilježiti u cijelom svijetu.

Zašto je važna promocija dojenja, pitanje je koje će većina ljudi postaviti. Važna je s obzirom da smo sisari, da je to logičan i prirodan redoslijed stvari nakon poroda.

Gotovo svaka majka koja je rodila prirodnim putem, bez korištenja medikamenata, invazivnih zahvata i koja je tokm prvog sata od rođenja djeteta dobila mogućnost za prvi podoj ima osnovanu predispoziciju da može dojiti (prema SZO 95% majki na svijetu mogu dojiti).

Ipak, u našoj zemlji, to se ne događa. Prema podacima UNICEF-a, svega 5% majki u našoj zemlji doji. Razlog tome je nedovoljna podrška zajednice, nepostojanje sistema blagovremene podrške institucija, te do sada nepostojanje i bilo kakvih grupa potpore koje rade na principu “majke majkama”.

Pored ovog, važan razlog je agresivan marketing kojim nas zatrpavaju proizvođači mliječne formule.
Zbog toga je promocija izuzetno važna, da bi zajednica postala podjednako svjesna kako važnosti dojenja, tako i važnosti pravovremene i tačne podrške.

Ove godine želja nam je potaknuti majke da o dojenju razmišljaju na pozitivan način. Stoga, pošaljite nam svoje lijepe priče o dojenju ili lijepe fotografije dojenja. Sve priče će biti objavljene na www.djeca.org, a bit će izabrane i pobjednička priča i fotografija.

Priče i fotografije možete poslati direktno na mail [email protected].

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: