Dileme i brige
4

Nove mame i 10 čudnih stvari oko kojih najčešće brinu

DP
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Hoće li beba prestati disati, zbog čega toliko kiše ili štuca - samo su neke od čestih briga.

Prvih nekoliko dana nakon što ste rodili dijete je tako divno razdoblje. Bolničko osoblje stalno obilazi vas i vašu bebicu. Možete postaviti pitanje medicinskim sestrama kad god imate dilemu ili nedoumicu. Pomažu vam nahraniti, okupati i obući bebu.

A onda vam iznenada daju bebu u naručje, otpuste vas iz zgrade i vama sine: "Ja ću se morati brinuti o ovoj bebi? Šta ih je navelo misliti da sam ja sposobna za to?"

Ne samo da mame imaju trenutke kada se potpuno uspaničare, već se sumnje nastavljaju množiti. To je normalno za sve mame, a stranica themombeat.com navodi najčešće stvari oko kojih nove mame brinu.

Neću voljeti bebu koliko volim mog psa/mačku

Naše mačke su bile naše bebe. Voljeli smo ih. Nabavili smo im posude za hranu s njihovim imenom. Punili smo porodične albume njihovim slikama. Onog trenutka kada je stigla beba, počeli smo se pitati jesmo li ove sedmice uopće nahranili mačku.

Hoću li moći održati na životu još jedno ljudsko biće?

Pelene smo promijenili samo jednom u životu prije nego što smo dobili djecu - i to našem trogodišnjem rođaku, koji se podrugljivo nasmijao u stilu: "Zar nikad ranije nisi mijenjala pelene?"

Ne mogu pustiti klice bilo gdje u blizini bebe

Kada stigne prvo dijete, inzistiramo da svaka osoba dobro opere ruke prije nego što dotakne našeg malog anđela. Već kod drugog djeteta, potpuno nam je svejedno je li neko upravo bio wc školjki, sve dok je spreman malo držati bebu u naručju i omogućiti nam nekoliko minuta predaha.

Jesam li zaista sposobna biti mama?

Da, ali... imajte na umu da smo svi drugačiji. Dakle, sve dok je naše dijete voljeno, nema sumnje da smo sposobni biti roditelji.

Šta ako nešto zabrljam?

Dogodit će se da ćete ostaviti svoju četveromjesečnu bebu na kauču, kako biste otišli do kupatila. A beba će se u tih 60 sekundi uspjeti otkotrljati i pasti na pod. Ne zna se ko će jače plakati, beba ili vi.

Da, zabrljat ćete. Mnogo, mnogo puta.

Kako zaustaviti štucanje?

Doći ćete u iskušenje nazvati medicinsku sestru koja će potrčati u vašu sobu... samo da bi shvatila da novorođenče ima - štucavicu. "Nije to velika stvar. Pokušajte je dojiti", nasmijat će se.

Bolno je vidjeti njihova sićušna tijela kako se bore s kontrakcijama. Ali one su bezopasne.

Zašto moja beba toliko kiše?

Možda je beba alergična na to što više nije u udobnom majčinom trbuhu? Ne. Očigledno je kihanje još jedna luda stvar koju bebe čine. Ko zna?

Šta ako beba prestane disati?

Jedan od najčešćih strahova. Brinemo se kad predugo spavaju. Brinemo se kada spavaju općenito. Šta ako prestanu disati? I tako, stojimo pored krevetića i nadgledamo svaki pojedinačni udah...

Šta ako probijem rupu u bebinoj glavi?

Pa, ako se to dogodi, vaše dijete će jednog dana imati sjajno mjesto za odlaganje školskog pribora!

Sve ikada

Bojite se da će se beba ugušiti ako u krevetiću imate pokrivač. Bojite se da će joj biti previše hladno bez pokrivača. Bojite se da je previše držite! Bojite se da je ne držite dovoljno. Čak se bojite gledati i vijesti, jer kakav je ovo svijet u kojem ste rodili svoje dijete?

To samo znači da vam je u potpunosti stalo. Dobrodošli u majčinstvo!